Uittreksels

Een uittreksel uit de BRP is een bewijs dat u bent ingeschreven bij de gemeente. Uw naam, adres en woonplaats staan er op. Moeten er ook andere gegevens op staan, zoals burgerlijke staat, geef dit dan aan bij uw bestelling. De burgerlijke stand maakt een akte op bij geboorte, overlijden, huwelijk, scheiding en partnerregistratie. Het uittreksel wordt binnen 5 werkdagen afgehandeld en per post verzonden. Houdt u er rekening mee dat de postbezorging langer kan duren.

Aanvragen

Vraag het uittreksel op 1 van de volgende manieren aan:

Meenemen

  • bij een aanvraag voor uzelf en/of inwonende gezinsleden tot 18 jaar: alleen uw eigen geldig identiteitsbewijs;
  • contant geld of een pinpas om het uittreksel te betalen.

Bent u door iemand gemachtigd om een uittreksel of een uittreksel BRP of een uittreksel/afschrift Burgerlijke Stand aan te vragen, dan neemt u mee:

  • het machtigingsformulier (PDF, 8 kb)  met handtekening van degene waarvoor een uittreksel BRP of een uittreksel/afschrift Burgerlijke Stand wordt aangevraagd;
  • uw eigen geldig identiteitsbewijs;
  • een geldig identiteitsbewijs van de persoon die u gemachtigd heeft of een kopie daarvan;
  • contant geld of een pinpas om het uittreksel te betalen.

Kosten 2023

Soort uittrekselPrijs
Uittreksel BRP€ 7,95
Uittreksel geboorteregister€ 15,70
Uittreksel huwelijksregister€ 15,70
Uittreksel echtscheidingsregister€ 15,70
Uittreksel overlijdensregister€ 15,70
Bewijs van Nederlandschap€ 8,05

In welke gemeente moet u de akte aanvragen?

De akte blijft in de gemeente waar hij is gemaakt. U kunt in Alphen-Chaam dus alleen afschriften krijgen van gebeurtenissen die in de gemeente Alphen-Chaam hebben plaatsgevonden. Bijvoorbeeld: woont u in Alphen-Chaam, maar is uw kind in het ziekenhuis in Tilburg geboren? Dan moet u een afschrift van de geboorteakte voor uw kind opvragen bij de gemeente Tilburg.

Bewijs van Nederlandschap

Een bewijs van Nederlanderschap is een verklaring van de burgemeester dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Op het bewijs staan uw naam, adres, woonplaats en nationaliteit. Hiermee kunt u uw Nederlandse nationaliteit aantonen. Dit kan handig zijn als een paspoort niet volstaat als officieel bewijs.

U kunt dit bewijs online aanvragen. Het is ook mogelijk om het bewijs aan te vragen in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak, via telefoonnummer 14 013.