Cittaslow

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Alphen-Chaam is op 26 juni 2010 als 2e gemeente in Nederland Cittaslow gecertificeerd. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). Cittaslow is een netwerk van meer dan 220 gemeenten verspreid over de hele wereld.

Betekenis Cittaslow

'Cittaslow helpt bij het versterken van de bewustwording bij beleidsmakers, instellingen, ondernemers en inwoners. Het keurmerk stimuleert hen om verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van de gemeente. Naast de aandacht voor het authentieke, bestaat in een Cittaslow juist het bewustzijn dat het gebruik van nieuwe technieken de gewenste vooruitgang mogelijk maakt. Met andere woorden: Cittaslow biedt een kader voor de toekomst met behoud van de historie.'

Kwaliteit van leven

In deze tijden van verstedelijking en individualisering is het voor gebieden met een sterke eigen identiteit belangrijk hun authenticiteit te bewaken, te versterken en verder uit te dragen. In een Cittaslow kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en in een menselijk tempo genieten. Het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving is het allerbelangrijkst voor een Cittaslow. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. Een Cittaslow koestert het cultuurhistorisch erfgoed en de plaatselijke tradities. Daarnaast stimuleert ze de productie en promotie van streekproducten.

Genieten

Cittaslow Alphen-Chaam biedt een zee van rust en ruimte waar inwoners en gasten kunnen genieten van de natuur en het landschap. Er zijn veel wandel- en fietspaden van uiteenlopende lengte en verschillende dagrecreatieterreinen en picknickplaatsen. Het buitengebied van Alphen-Chaam leent zich uitstekend voor een mooie wandeling over zandpaden: ‘een ommetje’. Deze zandpaden zijn vaak erg waardevol, zowel uit cultuurhistorisch, landschappelijk als recreatief oogpunt. Bedrijven ontvangen bezoekers graag als gast en in verschillende eetgelegenheden kunnen heerlijke streekproducten worden geproefd. In Alphen-Chaam hebben mensen nog de tijd voor elkaar.

Supporters van Cittaslow

De gemeente is trots op het keurmerk Cittaslow en deelt dit graag met ondernemers en organisaties. Deze kunnen supporter worden van Cittaslow Alphen-Chaam. Niet alleen producenten van streekproducten, horecaondernemers, recreatieondernemers en agrariërs komen daarvoor in aanmerking. Alle ondernemingen, verenigingen en organisaties van binnen en buiten de gemeente, die de kernwaarden van Cittaslow onderschrijven en op een positieve manier uitdragen, komen hiervoor in aanmerking.

Cittaslow Ondernemersaward

In 2024 reiken we een Cittaslow ondernemersaward uit. Aan een ondernemer die zich onderscheidt én het Cittaslow gedachtegoed actief uitvoert in zijn onderneming.

We werken aan een nieuwe invulling en toetsingskader (de punten en regels waar we ondernemers op beoordelen) voor de award. Wanneer een nieuw toetsingskader is vastgesteld kunnen ondernemers genomineerd worden voor de award.

Winnaars Cittaslow Ondernemersaward

Cittaslow Ondernemersaward 2022:
Winnaar: Glamping de Bosweide uit Alphen

Cittaslow Ondernemersaward 2018:
Winnaar: Herbs&Spice uit Alphen

Cittaslow Ondernemersaward 2016:
Winnaar: Landgoed De Hoevens uit Alphen

Cittaslow Ondernemersaward 2014:
Winnaar: Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch uit Chaam

Cittaslow Ondernemersaward 2012:
Winnaar: Van Puijenbroek Installaties BV uit Alphen

CittasTour – da’s pas stoer

In Alphen-Chaam liggen verschillende kernen, onze ‘Cittas’. Leerlingen van de basisscholen uit de Cittas Alphen, Chaam en Galder-Strijbeek maken tweejaarlijks een heuse CittasTour; een ontdekkingsreis in de eigen gemeente. Met de app “Tour to do” maken ze zelf een route die een andere klas kan lopen of fietsen. Het project is bedoeld voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 en draagt bij aan het vergroten van het bewustzijn van de eigen leefomgeving.

Contact

Neem voor vragen contact op met coördinator Cittaslow Ingrid Zwets via e-mail of telefoonnummer 06 28 63 34 23.