Garantstelling

Buitenlandse personen die naar Nederland willen komen hebben soms een visum nodig. Dit hangt af van het land waar de persoon vandaan komt. Bij de visumaanvraag moet deze persoon ook een bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking laten zien.

Bewijs van garantstelling

Nodigt u een familielid of andere buitenlandse relatie uit en verblijft deze persoon bij u? Vul dan een bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking in en stuur dit naar de persoon. Ga wel eerst naar de gemeente om uw handtekening te legaliseren. De kosten hiervoor bedragen € 8,05. Maak hiervoor een afspraak.

Reden reisdoel

In het bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking verklaart u waarom u de buitenlandse persoon hebt uitgenodigd. Bijvoorbeeld voor vakantie. Hiermee kan de buitenlandse persoon zijn/haar reisdoel duidelijk maken. Dit helpt om het visum te krijgen. Krijgt de buitenlandse persoon het visum, dan mag hij/zij hier maximaal 3 maanden blijven.

Stappen

  • U vult het formulier volledig in. Onderteken het nog niet, dit doet u bij de gemeente.
  • Ga persoonlijk naar de gemeente om uw handtekening te legaliseren. Maak hiervoor een afspraak.
  • Staat u garant voor de buitenlandse persoon? Zet uw handtekening op het formulier. Ook uw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner moet het formulier bij de gemeente ondertekenen.
  • Staat u niet garant, maar verblijft de persoon wel bij u? U alleen zet uw handtekening op het formulier.
  • U betaalt de kosten voor de legalisatie.
  • U stuurt het ingevulde en gelegaliseerde formulier naar de persoon die u uitgenodigd hebt.

Neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee. De gemeente heeft uw identiteitsbewijs nodig om de handtekening te legaliseren die u op het standaardformulier hebt gezet.