Trouwen en geregistreerd partnerschap

Gefeliciteerd! U wilt gaan trouwen of uw partnerschap officieel registreren. U doet  eerst een melding van een voorgenomen huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Dit regelt u gemakkelijk online. Vanaf twee weken tot uiterlijk één jaar nadat wij uw melding hebben ontvangen, kunt u trouwen of uw partnerschap registreren.  BELANGRIJK: leest u onderstaande tekst vóórdat u digitaal uw melding doet.

Met DigiD kunt u online uw huwelijk of geregistreerd partnerschap melden.

Melding online doorgeven

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wil aangaan in Alphen-Chaam, dan moet u dit eerst melden (voorheen noemden we dit ‘ondertrouw’). 

Een melding doet u altijd in de gemeente waar u wil trouwen of uw partnerschap wil registreren. U kunt dit gemakkelijk online doorgeven. Hier heeft u DigiD voor nodig. U geeft onder andere de datum, de naam van de trouwambtenaar en trouwlocatie door.

Let op: de datum en trouwlocatie die u doorgeeft, staan dan nog niet meteen vast. Wij nemen contact met u op om uw aanvraag te bevestigen.

Wij bevestigen en behandelen uw aanvraag niet als die niet compleet is. 

Kiest u voor een kosteloos of een administratief huwelijk?

Dan moet u in onze gemeente wonen. Wij annuleren uw melding van een kosteloos of administratief huwelijk als u niet in onze gemeente woont.

Wilt u de melding van uw voorgenomen huwelijk niet online doorgeven? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 013 en vraag naar afdeling Burgerzaken.

Partnerschap omzetten naar huwelijk

Wilt u uw partnerschap omzetten in een huwelijk? Dan doet u eerst een melding van een omzetting. Dit doet u met DigiD.

Kosten

Na de melding krijgt u eventueel een factuur voor de kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Die kosten zijn afhankelijk van de gekozen dag, tijd en locatie.

Kosten huwelijk

Dag en tijd

Kosten

Maandag 09.00 uur en om 9.15 uur op het gemeentekantoor

Gratis*

Maandag- en dinsdagochtend van 10.00 uur - 12.00 uur

128,25**

Maandag tot en met vrijdag 9.00 uur - 17.00 uur

€ 515,50

Maandag tot en met vrijdag voor 9.00 uur en na 17.00 uur

€ 766,40

Zaterdag, zon- en feestdagen

€ 766,40

 

 

Extra opties

Extra kosten

Getuige van gemeentewege

€ 24,60

Trouwboekje/partnersboekje

€ 42,95

Verzoek behandelen eigen trouwambtenaar/BABS

€ 64,10***

Verzoek behandelen vrije locatiekeuze

€ 128,25 

Uittreksel BRP

€ 7,70

Uittreksel Burgerlijke stand

€ 14,30

* Deze kosteloze huwelijken / geregistreerde partnerschappen worden voltrokken in Alphen: zonder toespraak, met alleen het bruidspaar en de getuigen.

** Deze administratieve huwelijken/gereg. partnerschappen worden voltrokken in Alphen, zonder toespraak met maximaal tien personen (incl. het bruidspaar). Voor de nog beschikbare tijden neemt u telefonisch contact op met de gemeente Alphen-Chaam via 14 013.

*** Trouwambtenaren die een actuele benoeming tot BABS hebben in een andere gemeente en beëdigd zijn bij de rechtbank tot BABS mogen in onze gemeente ook een huwelijk/partnerschap voltrekken.

Annuleringskosten

  • Meer dan een half jaar voor het voorgenomen tijdstip: € 0,00
  • Tussen vier weken en een half jaar voor het voorgenomen tijdstip: € 64,10
  • Binnen vier weken voor het voorgenomen tijdstip: € 128,25

Trouwlocaties

In de gemeente Alphen-Chaam mag u in principe overal trouwen.

Als u een eigen locatie heeft, neem dan ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum contact op met ons via telefoonnummer 14 013.

Trouwboekje

Indien u een trouwboekje wenst, dan zijn de kosten € 42,95 (luxe).

Trouwambtenaren

Als u wilt trouwen of een partnerschap wilt laten registreren, kunt u uw voorkeur aangeven wie de ceremonie uitvoert. De gemeente heeft een aantal buitengewone ambtenaren van de Burgerlijke Stand (BABS) die de huwelijken en geregistreerd partnerschappen voltrekken. De trouwambtenaar maakt een afspraak met u voor een gesprek over de ceremonie. U kunt daarbij uw persoonlijke wensen aangeven.

Overzicht van de trouwambtenaren