Verslag bewonersavond

Op 11 juni 2025 vond in Alphen een goedbezochte bewonersavond plaats over de toekomstige Omgevingsvisie van de gemeente Alphen-Chaam. Inwoners gingen met elkaar en met medewerkers van de gemeente in gesprek over de toekomst van hun leefomgeving. Via thematafels konden zij hun zorgen, ideeën en wensen delen.

Goed om te weten

De reacties van inwoners zijn waardevol en nemen we mee bij het opstellen van de visie. Let op: de opmerkingen zijn gedaan door aanwezige inwoners tijdens de avond. Ze geven dus niet automatisch de mening weer van alle inwoners van Alphen-Chaam.

Uitleg vooraf

De avond begon met een korte presentatie van projectleider Bart van Strien. Hij legde uit wat een omgevingsvisie is, wat het niet is en waarom het belangrijk is. Ook maakte hij duidelijk hoe de visie zich verhoudt tot het omgevingsplan (dat vervangt de oude bestemmingsplannen) en de programma’s die wat meer laten zien welke acties er ondernomen worden op bepaalde thema’s.

Een omgevingsvisie kijkt naar de lange termijn. Het gaat over onderwerpen zoals wonen, verkeer, natuur, gezondheid en voorzieningen. De visie helpt de gemeente om in de toekomst goede keuzes te maken.

Inwoners konden vervolgens in groepjes hun ideeën, zorgen en wensen delen over 4 thema’s:

  1. Kernen – het centrum en woonwijken van Alphen en Galder. Van Chaam en Strijbeek zijn al visies gemaakt die we overnemen in de omgevingsvisie.
  2. Buitengebied – het landschap en de agrarische gebieden
  3. Samenleving – gezondheid, voorzieningen en samenleven
  4. Dromen, wensen en hartenkreten – vrije ideeën en wensen voor de toekomst

Kernen: levendigheid, wonen en groen

Binnen het thema 'Kernen' kwamen meerdere onderwerpen naar voren. Er is behoefte aan meer verschillende soorten woningen, vooral voor starters en senioren. De suggestie werd gedaan om "hoger te bouwen" in de kern van Alphen en ruimte te zoeken voor uitbreiding, onder andere aan de Baarleseweg, tussen Zandstraat en Goedentijd en naast de al bestaande inbreiding De Ligt. In het dorp zou je moeten bouwen voor senioren en buiten het dorp zou voor gezinnen met kinderen gebouwd kunnen worden. Het gemeentehuis in Alphen zou volgens de aanwezigen andere functies kunnen krijgen, zoals wonen, zorg of bedrijvigheid. Ook het herbestemmen van kerken voor wonen en bouwen van appartementen in het centrum van de dorpen werden genoemd. Er is behoefte aan meer groen in de woonomgeving.

Een belangrijk punt was de kwaliteit van de openbare ruimte. Stoepen moeten beter toegankelijk worden voor mensen met een rollator en er moet meer groen komen in de kernen, bijvoorbeeld op het Binckplein in Alphen. Het onderhoud van groen en het maaibeleid werden genoemd als aandachtspunten. Ook de verbetering van het gevoel van veiligheid door goede straatverlichting, voldoende parkeerplaatsen en plekken voor honden om uitgelaten te worden kwamen aan bod.

De levendigheid van de kernen vinden inwoners belangrijk. De wens om basisvoorzieningen, zoals een bakker, slager en supermarkt, te behouden werd veelvuldig geuit. Horeca is belangrijk voor het leven in het dorp. Inwoners zien meer terrassen als een belangrijke aanwinst. Het stimuleren van initiatieven van ondernemers die bijdragen aan de leefbaarheid moet worden aangemoedigd. Tenslotte werd het belang van voldoende ruimte voor evenementen en het vereenvoudigen van vergunningverlening hiervoor benadrukt.

Buitengebied: behoud van landschap en passende ontwikkelingen

Inwoners willen het landschap in het buitengebied behouden en versterken. Nieuwe gebouwen moeten goed passen in het landschap. Ook willen mensen dat oude landschapselementen blijven bestaan. Kleine veehouderijen horen erbij, maar grote megastallen zijn niet gewenst. Inwoners willen graag meer groen in het buitengebied.

De herbestemming van oude boerderijen was een belangrijk onderwerp van gesprek. Inwoners willen dat hier passende bedrijven kunnen komen, zoals een Bed & Breakfast of caravanstalling. Wel zolang deze bedrijven geen overlast veroorzaken en netjes zijn. Ook werd voorgesteld om wonen in het buitengebied makkelijker te maken, bijvoorbeeld door mantelzorgwoningen of het ombouwen van recreatiewoningen. Voorgesteld werd om voormalige agrarische bedrijven in te zetten voor woningbouw, hoewel ‘Belgische lintbebouwing’ voorkomen moet worden. Nieuwe plannen moeten iets bijdragen aan de omgeving. Leegstand van oude gebouwen moet voorkomen worden, omdat dit criminaliteit kan aantrekken.

Verkeer in het buitengebied werd ook besproken. Er is veel zwaar verkeer en de kwaliteit van de wegen is niet altijd goed.

Samenleving: gezondheid, voorzieningen en inclusie

Inwoners vinden het belangrijk dat voorzieningen dichtbij blijven, zoals winkels, huisarts, bakker en slager. Er werd ook gevraagd om het terugbrengen van bejaardentehuizen en het bouwen van woonplekken voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Gezondheid en een gezonde leefomgeving waren belangrijke onderwerpen. De zorgen over houtstook, luchtkwaliteit en fijnstof werden geuit en de wens voor schonere lucht werd benadrukt. Meer groen werd daarbij als een oplossing gezien. Ook werd gevraagd om rekening te houden met allergieën bij de keuze van beplanting. Het betrekken van gezondheid bij belangenafweging in de omgevingsvisie werd geadviseerd.

De toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mindervaliden wordt als slecht ervaren. Ruimte voor sport moet minimaal behouden blijven en de gebruiksmogelijkheden van de sporthal in Alphen wordt als te eenzijdig ervaren. De mogelijkheid om sport op 't Zand te faciliteren werd als idee genoemd. Tot slot werd het belang van inclusie (iedereen kan meedoen) in de omgevingsvisie onderstreept.

Dromen, wensen en hartenkreten

Inwoners spraken tot slot hun dromen en wensen uit. Een terugkerend punt was de wens voor schone lucht en het beperken van houtstook. Ook de aanleg van vrijliggende fietspaden in het buitengebied en een voetpad naar Meersel-Dreef werden genoemd.

Op het gebied van wonen kwam opnieuw de behoefte aan seniorenhuisvesting op een samenhangend complex naar voren, evenals de wens dat "jeugd de toekomst heeft" en hier kan blijven wonen. De communicatie over vergunningen voor het aanleggen van natuur en de vereenvoudiging van regels hierover werden genoemd.

Tot slot werden er diverse algemene wensen geuit, zoals het koesteren en actief vertellen over de rijke militaire geschiedenis, het vragen van input van GGD/GHOR bij ontwikkelingen, het gebruiken van de menukaart Hitte en het verzetten tegen het laagvlieggebied van defensie met in ieder geval een nulmeting. Het moet voor vrijwilligers en verenigingen makkelijker worden om een vergunning voor evenementen aan te vragen.

Volgende stappen

We bedanken alle aanwezigen voor hun waardevolle bijdragen. De verzamelde opmerkingen en suggesties nemen we mee in de verdere uitwerking van de omgevingsvisie. Dit verslag delen we ter kennisname met de gemeenteraad.