Toerisme en recreatie

’t Goeie leven; daar staat Alphen-Chaam voor! Bourgondisch genieten, onthaasten en tot rust komen in een prachtig landelijk gebied. Genieten van culinaire streekgerechten- en producten. Alphen-Chaam is een echte ‘slow’ bestemming en heeft het Cittaslow-keurmerk. De gemeente heeft een gevarieerd en zeer natuurlijk landschap waar u uitgebreid kunt wandelen en fietsen. Prachtige historische landgoederen en vele (cultuur)historische verhalen maken een vakantie in Alphen-Chaam uniek. Hieronder leest u alle informatie die u nodig heeft voor een bezoek aan Alphen-Chaam of als ondernemer in Alphen-Chaam.

Toeristische informatie

Op zoek naar informatie voor uw (volgende) bezoek aan gemeente Alphen-Chaam? Laat u inspireren op www.toerismedebaronie.nl. Toerisme de Baronie heeft volop tips en informatie over wandelen, fietsen, overnachten en andere activiteiten in onze gemeente. Ook ziet u hier een uitgebreid evenementenoverzicht.

Ontwikkelagenda Toerisme en Recreatie

Benieuwd naar de beleidsplannen van gemeente Alphen-Chaam op toeristisch en recreatief gebied? In de Ontwikkelagenda Toerisme en recreatie staat hoe we opnieuw vorm geven aan het beleidsveld en schetsen we wenselijke ontwikkelingen. De gemeente wil een aantrekkelijke gemeente zijn om te verblijven, te recreëren én te ondernemen. In de agenda zijn speerpunten opgenomen die hier aan bijdragen. Bekijk hier de Ontwikkelagenda Toerisme en Recreatie (PDF, 848 kb) .

Informatie voor (recreatie)ondernemers

Recreatieparken

De gemeente werkt integraal en projectmatig samen met de recreatieondernemers aan een goede kwaliteit van onze recreatieparken. We investeren in thema’s als veiligheid en regelgeving, maar kijken ook naar mogelijkheden voor duurzaamheid en goed gastheerschap. Vanuit onze visie op Cittaslow staat ‘de kwaliteit van leven en goed gastheerschap’ van ondernemers en van de gemeente hoog in het vaandel. Wilt u meer weten over onze samenwerkingsaanpak recreatieparken? Informeer dan bij de afdeling Ruimtelijk Beleid.

Bedrijfscontactfunctionaris

De bedrijfscontactfunctionaris onderhoudt de contacten tussen het bedrijfsleven en het gemeentebestuur en is vraagbaak bij tal van onderwerpen waar ondernemers in de gemeente mee te maken kunnen krijgen. Ze bemiddelt bij het uitgeven van bedrijfsterreinen en geeft voorlichting over bedrijfshuisvesting. U kunt de bedrijfscontactfunctionaris, Lisette Beenakkers, bereiken via 088-3821310 of mail naar lisettebeenakkers@abg.nl.

LandStad de Baronie

Gemeente Alphen-Chaam maakt deel uit van het streeknetwerk LandStad de Baronie. Samen met de andere baronie gemeenten streven we naar een vitale stad-landrelatie en een aantrekkelijke leef- en verblijfsomgeving. Heeft u een idee voor een passend plan of project? Of wilt u De Baronie streek aantrekkelijker maken? Neem dan eens een kijkje op www.landstaddebaronie.nl.

Historie

Sinds 1 januari 1997 heeft onze gemeente haar huidige grenzen. Gemeente Alphen-Chaam bestaat uit de kernen Alphen, Bavel AC, Chaam, Galder, Strijbeek en Ulvenhout AC en tal van buurtschappen.

Het huidige Alphen is ruim 1300 jaar geleden ontstaan. Er zijn talrijke vondsten aangetroffen uit de prehistorie, de Romeinse en de Merovingische tijd. Vanaf de 15e eeuw vormden Alphen en Chaam een bestuurlijke eenheid. Onder Napoleon werd de gemeente gesplitst en werd Alphen met Riel verbonden. Bij de gemeentelijke herindeling is de oude bestuurlijke verbondenheid tussen Alphen en Chaam weer hersteld.

Dat onze gemeente een rijke geschiedenis heeft, blijkt wel uit de vele Heemkringen die in de gemeente actief zijn.

Heemkundekring Carel de Roy

Heemkundekring Carel de Roy is actief in Alphen en Riel. Op de website van Carel de Roy leest u verhalen over de tijd van monniken en ridders tot aan burgers en stoommachines. Ook laten zij de bijzondere bezienswaardigheden uit de streek zien. Zoals het Pestkerkhof, het Bels Lijntje en de Grafheuvel kwaalburg.

Oudheidkundig Streekmuseum

Breng eens een bezoek aan het Oudheidkundig Streekmuseum, waar ‘het verhaal van Alphen’ wordt verteld en een unieke verzameling aan archeologische vondsten te zien is.

Heemkring Ledevaert

Heemkundekring Ledevaert vertelt de geschiedenis van de Chaamse historie en de vroegere en hedendaagse cultuur van de Chaamse samenleving. Op de website van Heemkundekring Ledevaert staan informatie en foto’s over de geschiedenis van Chaam. Breng een bezoek aan het gelijknamige museum van de Heemkundekring Ledevaert.

Heemkundekring Paulus van Daesdonck

Heemkundekring Paulus van Daesdonck houdt zich bezig met de geschiedenis van de oude heerlijkheid Ginneken en Bavel. In het Heemkunde Museum, gevestigd in een langgevelboerderij, laat Paulus van Daesdonck de verhalen uit de regio zien. Op de website van Heemkring Paulus van Daesdonck zijn veel verhalen terug te vinden. Zoals het verhaal over de Slag van Strijbeek en de geschiedenis van het Markdal.