Rijbewijs

Een rijbewijs kunt u alleen zelf aanvragen en ophalen. Een rijbewijs verlengen doet u online. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Vraagt u voor de 1e keer een rijbewijs aan, dan kan dat niet online. Maak hiervoor een afspraak.

Rijbewijs online verlengen

Voor het online verlengen van een rijbewijs heeft u de DigiD app met ID-check nodig. Een handig stappenplan vindt u op de website van DigiD.

Online aanvragen in 3 stappen

 1. Maak een pasfoto bij een RDW-erkende fotograaf
  Neem uw rijbewijs mee naar de fotograaf. U zet uw handtekening bij de fotograaf. Deze handtekening komt op uw nieuwe rijbewijs. U betaalt de standaard kosten voor het maken van een pasfoto.
 2. Vraag het rijbewijs online aan bij de RDW
  Ga naar de website van de RDW. Kies voor ‘rijbewijs verlengen’. Log in met de DigiD app met ID-check. U betaalt het rijbewijs tijdens de aanvraag.
 3. Haal uw nieuwe rijbewijs op bij de gemeente
  Uw rijbewijs ligt na 5 werkdagen klaar bij de receptie van het gemeentekantoor. Voor het ophalen van uw rijbewijs hoeft u geen afspraak te maken. Bekijk onze openingstijden.

Rijbewijs aan de balie verlengen

U kunt uw rijbewijs ook persoonlijk aan de balie verlengen. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt het rijbewijs tijdens de aanvraag.

Uw rijbewijs ligt na 5 werkdagen klaar bij de receptie van het gemeentekantoor. Voor het ophalen van uw rijbewijs hoeft u geen afspraak te maken. Neem wel uw afhaalbewijs mee. Bekijk onze openingstijden. U kunt uw rijbewijs ook thuis laten bezorgen.

1e keer rijbewijs aanvragen

U bent geslaagd voor uw rijexamen, gefeliciteerd!

Als u voor de 1e keer een rijbewijs aanvraagt, kan dat niet online. Kom hiervoor naar het gemeentekantoor. Maak hiervoor een afspraak.

Begeleiderspas

Als u 17 jaar bent en geslaagd bent voor uw rijexamen, heeft u een begeleiderspas nodig om te mogen rijden. Vraag de pas aan op de website van 2todrive.

U kunt het rijbewijs aanvragen zodra de begeleiderspas is geregistreerd in het rijbewijzenregister.

Meenemen

Voor uw afspraak in het gemeentekantoor moet u meenemen:

 • 1 pasfoto in kleur die niet ouder is dan 6 maanden. Let op de pasfoto-eisen
 • Geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort of een identiteitskaart (bij de aanvraag of bij de vermissing van uw rijbewijs)
 • Bij verlengen van uw rijbewijs: uw oude rijbewijs
 • Pinpas (of contant geld)

Met spoed een rijbewijs aanvragen

Heeft u uw rijbewijs snel nodig, doe dan een spoedaanvraag. Ook voor een spoedaanvraag maakt u een afspraak. Als u het rijbewijs voor 12.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag vanaf 09.30 uur afhalen.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Als uw rijbewijs kwijt of gestolen is, geeft u dit aan ons door. Dit doet u online met het formulier ‘Vermissing rijbewijs melden’. Hier heeft u DigiD voor nodig.

Nieuw rijbewijs aanvragen

Ook kunt u tijdens de aanvraag van een nieuw rijbewijs in het gemeentekantoor doorgeven dat uw rijbewijs kwijt of gestolen is. Maak hiervoor een afspraak. Aangifte doen bij de politie is niet nodig.

Rijbewijs teruggevonden

Het kan gebeuren dat u uw rijbewijs weer terugvindt. Als u een nieuw rijbewijs aangevraagd heeft of uw oude als vermist heeft opgegeven, dan is het oude rijbewijs ongeldig verklaard. U kunt daar dus niet meer mee rijden. Lever het oude rijbewijs bij ons in.

Geldigheid

Op de volgende websites vindt u meer informatie over de geldigheid van uw rijbewijs:

Kosten

Kosten
Product Prijs
Rijbewijs € 51,11
Thuisbezorging rijbewijs € 17,20
Rijbewijs met spoed € 90,76
Extra kosten bij kwijt of gestolen € 31,05
Gezondheidsverklaring € 44,50

Rijbewijs thuis laten bezorgen

U kunt uw rijbewijs laten bezorgen op het adres waar u woont, werkt of verblijft. Bezorgen kan in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. Bezorgen kan ook op zaterdag en ’s avonds.

Hoe werkt het

 1. U gaat naar de afspraak voor uw aanvraag van het rijbewijs
 2. U geeft aan dat u uw rijbewijs wilt laten bezorgen
 3. U krijgt een e-mail en sms van bezorgbedrijf AMP groep met wat u moet doen
 4. U maakt een bezorgafspraak via de website van AMP groep. Als u geen e-mail of internet heeft, wordt u gebeld door een medewerker van AMP groep voor een afspraak

Regels tijdens de bezorgafspraak

 • U neemt uw rijbewijs zelf aan van de bezorger
 • U geeft uw oude rijbewijs mee aan de bezorger

Bezorging niet altijd mogelijk

Uw rijbewijs kan niet bezorgd worden als:

 • U een spoedaanvraag doet
 • Uw rijbewijs op 1 van de Waddeneilanden wilt laten bezorgen

Hoe lang duurt het

Het nieuwe rijbewijs krijgt u binnen 8 werkdagen na de aanvraag.

Meer informatie

 • Gezondheidsverklaring: Soms heeft u een gezondheidsverklaring nodig als u een rijbewijs wilt verlengen of aanvragen. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent of een groot rijbewijs heeft. Lees hier meer over op de website van het CBR.
 • Inloggen met rijbewijs via DigiD app: Vanaf 1 juli 2023 is het mogelijk om met uw rijbewijs in te loggen via DigiD. Dit kan op uw telefoon of tablet. Het geldt voor rijbewijzen die zijn afgegeven vanaf 26 mei 2018. Lees meer hierover op de website van het RDW.
 • Wanneer u een buitenlands rijbewijs heeft, moet u deze omwisselen. Bekijk de voorwaarden én hoe u uw buitenlandse rijbewijs kunt omwisselen.