Onderscheidingen

Kent u iemand uit onze gemeente die een onderscheiding verdient? Een Koninklijke of een gemeentelijke? Of kent u iemand die kampioen is geworden of een bijzondere prestatie heeft geleverd? Neem dan contact met ons op via ellymeeuwsen@abg.nl.

Kampioenen

Als gemeente zijn we trots op onze (sport)kampioenen en mensen die op een of andere manier een bijzondere prestatie leveren. Het gemeentebestuur van Alphen-Chaam wil hier graag aandacht aan besteden door deze mensen in het zonnetje te zetten tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst.

Om er zeker van te zijn dat er niemand over het hoofd wordt gezien vragen wij aan de kampioenen om zich aan te melden. Kent u of bent u een kampioen, een kampioensteam of iemand die een bijzondere prestatie heeft geleverd , of heeft u een medaille gehaald op een NK, EK of WK, laat het ons weten via ellymeeuwsen@abg.nl.

Wie komen in aanmerking:

 1. Van sport- of andere evenementen:
 • Alle medaillewinnaars (goud, zilver, brons) van Nederlandse Kampioenschappen
 • Alle medaillewinnaars (goud, zilver, brons) van Europese Kampioenschappen
 • Alle medaillewinnaars (goud, zilver, brons) van Wereldkampioenschappen
 • Medaillewinnaars Paralympische Spelen
 • Medaillewinnaars Invictus Games
 • Kampioensteams (NK, EK of WK)
 1. de prestatie moet door de persoon of club zelf verricht zijn; de eigenaar van bijvoorbeeld een rashond of bijzondere vogel komt niet in aanmerking.
 2. Iemand die een bijzondere prestatie heeft geleverd (bijvoorbeeld beste bakker, metselaar e.d.).
 3. Uitgesloten zijn recreatieve competities.
 4. Het college beslist wie uiteindelijk wel of niet in aanmerking komt voor de huldiging.

Verdere regels:

 • Er is geen minimale of maximale leeftijdsgrens.
 • U moet in de gemeente Alphen-Chaam wonen.

U kunt uzelf aanmelden of iemand van een vereniging kan u aanmelden.

Koninklijke Onderscheiding

Als u iemand wil voordragen voor een Koninklijke of Gemeentelijke onderscheiding neem dan eerst contact op met ons door te bellen (06-57758109) of te mailen naar Elly Meeuwsen (ellymeeuwsen@abg.nl). Aanvragen voor een Koninklijke Onderscheiding (Lintjesregen op 26 april) moeten uiterlijk 1 juli in het jaar vóór de Lintjesregen bij ons binnen zijn.

Meer informatie over Koninklijke onderscheidingen vindt u op www.lintjes.nl. Naast algemene informatie kunt u hier ook het aanvraagformulier downloaden (PDF, 524 kb) . Houd er rekening mee dat de procedure ongeveer een halfjaar in beslag neemt.

Gemeentelijke Onderscheiding

We kennen in onze gemeente 2 Gemeentelijke Onderscheidingen: de Penning van verdienste en het Ereteken.

Wanneer iemand eventueel in aanmerking komt hiervoor leest u in de richtlijnen.

Kent u iemand die voor een gemeentelijke onderscheiding in aanmerking zou komen? Neem dan eerst contact op met ons door te bellen (06-57758109) of te mailen naar Elly Meeuwsen (ellymeeuwsen@abg.nl).