Monumenten

De gemeente Alphen-Chaam heeft 28 rijksmonumenten, waarvan enkele historische buitenplaatsen. Er zijn op dit moment 48 gemeentelijke monumenten. De Grafheuvel ten zuiden van Alphen is een gemeentelijk (archeologisch) monument.

Verbouwing en onderhoud

Voor een groot aantal veranderingen aan een monument bijvoorbeeld verbouw, verbetering en sommige vormen van onderhoud, is een omgevingsvergunning noodzakelijk

Gemeentelijke monumenten

Alphen-Chaam telt 48 gemeentelijke monumenten (PDF, 10 kb) .

Rijksmonumenten

De gemeente Alphen-Chaam kent in totaal 28 rijksmonumenten (PDF, 10 kb) .

Archeologische monumenten

De gemeente Alphen-Chaam beschikt momenteel over vijftal locaties, aangemerkt als archeologisch monument. Dit zijn locaties waarvan bekend is dat in de grond (in situ) archeologische resten aanwezig zijn. Die locaties hebben een zeer hoge archeologische waarde.

Ook beschikt de gemeente over 5 grotere gebieden met een hoge archeologische waarde. Conform de Monumentenwet 1988 worden ook deze gebieden aangemerkt als zijnde archeologisch monument.

Fietsroute

Er is een fietsroute langs de monumenten van de gemeente. De routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar bij het Oudheidkundig Streekmuseum, het Ledevaertmuseum en Toerisme de Baronie.