Kwijtschelding belastingen

Als u uw gemeentelijke belastingen niet kunt betalen, dan heeft u de mogelijkheid om hiervoor kwijtschelding aan te vragen. Of u in aanmerking komt, hangt af van uw persoonlijke en financiële omstandigheden. 

Wanneer is het zinvol om kwijtschelding aan te vragen?

U heeft:

 • een minimum inkomen
 • geen overwaarde op de eigen woning
 • geen auto die meer waard is dan € 3.350

De gemeente Alphen-Chaam heeft de vermogensgrens verhoogd voor kwijtschelding. De vermorgensgrens kan verschillend zijn. Dit hangt af van het soort huishouden en leeftijd. Mogelijk komt u nu wel in aanmerking voor kwijtschelding.

Waar kan ik kwijtschelding voor aanvragen?

U kunt kwijtschelding aanvragen voor rioolrecht en afvalstoffenheffing. 

Hoe kan ik kwijtschelding aanvragen?

U kunt het aanvraagformulier ‘kwijtschelding’ onderaan de pagina downloaden en opsturen naar invordering@abg.nl. U kunt het formulier ook opvragen bij ons Klantcontactcentrum via telefoonnummer 14 013.

Wanneer ontvang ik de aanslag gemeentelijke belastingen?

Het rioolrecht en de afvalstoffenheffing brengt Brabant Water via het voorschot bij u in rekening. Dit voorschot passen zij aan als u kwijtschelding krijgt. U betaalt dan geen gemeentelijke belastingen meer bij Brabant Water.

Betalingsregeling aanvragen

Komt u niet voor kwijtschelding in aanmerking? Is het voor u toch onmogelijk om binnen de gestelde termijn(en) de aanslag te betalen? Dan kunt u een betalingsregeling aanvragen. U kunt het aanvraagformulier “betalingsregeling” via deze link (PDF, 58 kb)  downloaden en opsturen naar invordering@abg.nl of stuur het op naar:
Gemeente Alphen-Chaam, Antwoordnummer 17002, 5100 VK in Alphen

U kunt het formulier ook opvragen bij ons Klantcontactcentrum.

Regels kwijtschelding 2023

Als u kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen heeft, geldt het volgende:

 • Rioolheffing: u hoeft geen Rioolheffing te betalen; dit schelden wij u volledig kwijt;
 • Afvalstoffenheffing: u hoeft geen vastrecht te betalen; dit schelden wij u volledig kwijt.
 • Kosten leegmaken restafvalcontainer: voor het leegmaken van de restafvalcontainer moet u wel betalen. U mag voor maximaal € 67,50 per jaar uw restafvalcontainer laten leegmaken. Dit betekent dat u:
  a. een grote restafvalcontainer van 240 liter 6 keer per jaar mag laten leegmaken (€ 11,25 per lediging). Of
  b. een kleine restafvalcontainer van 140 liter 10 keer per jaar mag laten leegmaken (€ 6,59 per lediging).
  Laat u de container in 2023 vaker leegmaken, dan krijgt u daarvoor in het 1e kwartaal van 2024 een rekening. Voor het extra leegmaken krijgt u geen kwijtschelding.

Inkomensondersteuning

Heeft u een laag inkomen? Er zijn regelingen die er speciaal zijn om mensen met een laag inkomen financieel te ondersteunen. U leest er meer over op de pagina alphen-chaam.nl/inkomen.