Gehandicaptenparkeerkaart
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. De kaart is maximaal 5 jaar geldig, persoonsgebonden en niet gekoppeld aan een kenteken. De gehandicaptenparkeerkaart is geldig in alle landen van de Europese Unie.
Voorwaarden
U komt in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart als:
- u zelf rijdt en u kunt met de gebruikelijke hulpmiddelen (zoals een stok of krukken) niet meer dan 100 meter lopen. Dat moet tenminste een half jaar lang zo zijn. In dat geval komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders.
- u met een ander mee rijdt en u kunt met de gebruikelijke hulpmiddelen niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen. Bovendien heeft u steeds de hulp van de bestuurder nodig om van deur tot deur vervoerd te worden. Dat moet tenminste een half jaar lang zo zijn. In dat geval komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers.
- u voor altijd rolstoel gebonden bent. U kunt dan zowel een parkeerkaart voor bestuurders als een parkeerkaart voor passagiers krijgen.
Aanvragen
Wilt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen? Dat doet u als volgt:
- Vul het aanvraagformulier gehandicaptenparkeerkaart (DigiD) in.
- Aan de aanvraag is een wettelijk verplichte keuring verbonden. Hiervoor dient u direct een bedrag van € 120,00 te betalen.
- De keuring is een medisch onderzoek door een onafhankelijke arts. Dit regelt de gemeente
- De gehandicaptenparkeerkaart moeten wij aan de aanvrager persoonlijk uitreiken. U ontvangt bericht wanneer hij voor u klaar ligt.
- Wanneer u de gehandicaptenparkeerkaart ophaalt, dient u € 31,90 aan legeskosten te betalen. Het ophalen gebeurt op afspraak.
De ABG-organisatie werkt voor de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen