B&W Belicht week 10: 5 maart 2024

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen-Chaam vergadert iedere week, meestal op dinsdag. In deze B&W-belicht informeren wij u over alle openbare besluiten van dinsdag 5 maart 2024 en geven we er een korte toelichting op. Hoewel deze teksten met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen. De teksten geven immers een beknopt beeld van de stukken waarover het college heeft besloten.

Focusblad Veiligheid 2024

Op 9 februari 2023 stelde de gemeenteraad het Integraal Veiligheidsbeleid 2023-2026 voor de gemeente Alphen-Chaam vast. In het Focusblad stelt het college jaarlijks de acties vast die het dat jaar uitgevoerd wil zien. In een raadsinformatiebrief worden de gemaakte keuzes toegelicht, het Focusblad zelf verschijnt binnenkort op de website.

Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) 2024

Iedere gemeente is verplicht om op het gebied van Vergunningsverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) een strategie op te stellen. Op die strategie wordt vervolgens een uitvoeringsprogramma gebaseerd. Dat programma omvat onder meer een inschatting van hoeveel inzet er de komende tijd verwacht wordt voor het behandelen van vergunningsaanvragen en hoeveel uur er bij benadering op welke punten toezicht gehouden zal gaan worden. Met een raadsinformatiebrief wordt de gemeenteraad hierover bijgepraat.

Uitvoerings- en Handhavingsstrategie fysieke leefomgeving

De nieuwe Omgevingswet verplicht gemeenten tot het in een nieuw document vastleggen van bestaand beleid over de publieke ruimte. Deze ‘Uitvoerings- en Handhavingsstrategie fysieke leefomgeving’ beschrijft de uitgangspunten van de ‘Verordening Uitvoering en Handhaving Omgevingsrecht Alphen-Chaam 2023’, vastgesteld in 2022. Het stuk bevat onder meer een inschatting van hoeveel inzet nodig is om het beleid binnen de kaders van de Omgevingswet uit te voeren. In overleg met de provincie kreeg het stuk een geldigheidsduur van één jaar. De raad ontvangt een raadsinformatiebrief.

Ontwerpvisie Ruimtelijke Ontwikkeling

In mei 2021 stelde de gemeenteraad de ‘Studie leefbaarheid Chaam - ontwikkelperspectief’ vast. Over dit ontwikkelperspectief vond participatie plaats in de vorm van een ansichtkaartenactie en een digitale community. Hieruit is het perspectief naar voren gekomen waarin vier ambities centraal staan:

  • Chaam een vitaal lintdorp te laten zijn met een herkenbaar en gezellig centrum;
  • voldoende en passende ruimte te creëren voor wonen en werken;
  • de Chaamse leefomgeving gezond, beweeglijk en klimaatadaptief te laten zijn;
  • het (vracht)verkeer door Chaam op een duurzame en veilige manier af te wikkelen.

Dit perspectief is uitgewerkt in een voorlopige ontwerpvisie en deze is rijp voor participatie: inwoners van Chaam kunnen binnenkort in een participatietraject hun opmerkingen en ideeën delen waarna het ontwerp verder uitgewerkt wordt.

Bestemmingsplan ‘Goedentijd 44, Alphen’

Voor een bestemmingswijziging om een woning te mogen bouwen in een cultuurhistorisch waardevolle schuur en voor het realiseren van maximaal vier woningen heeft ontwerpbestemmingsplan ‘Goedentijd 44 e.o. te Alphen’ ter inzage gelegen. Tegen dit plan zijn geen zienswijzen kenbaar gemaakt. Het college legt het bestemmingsplan ter vaststelling voor aan de gemeenteraad.

Vaststelling wijzigingsplan ‘Heikantsestraat 7, Chaam’

De initiatiefnemer heeft een wijzigingsplan ingediend om de bestemming van de Heikantsestraat 7 in Chaam te wijzigen van ‘Agrarisch-agrarisch bedrijf’ naar de bestemming ‘Bedrijf’ met de functieaanduidingen ‘specifieke vorm van bedrijf – statische opslag’ en ‘bedrijfswoning’. Tegen het ontwerp wijzigingsplan zijn geen zienswijzen ingediend. Het college besluit het plan ongewijzigd vast te stellen.

Samenwerkingsovereenkomst ‘Alphen-Chaam Energie’ en gemeente

Stichting ACE (Alphen-Chaam Energie), waar de energiecoöperatie Duurzaam Alphen-Chaam (DAC) onderdeel van uitmaakt, werkt samen met de gemeente aan de energietransitie. Stichting ACE, vooral bekend van de energiecoaches die inwoners adviseren over verduurzaming, wil nauwer betrokken zijn bij de gemeentelijke plannen tot verduurzaming. Om de verwachtingen van zowel gemeente als Stichting ACE te beheren, worden afspraken in een gezamenlijk vastgestelde overeenkomst beschreven. Verdere projecten worden steeds bevestigd met een opdrachtbrief.

Samenwerkingsovereenkomst met Bijenlandschap West-Brabant

In 2019 ondertekende Alphen-Chaam het Convenant Bijenlandschap West-Brabant. In mei 2022 ondertekenden we de samenwerkingsovereenkomst met Bijenlandschap West-Brabant. Deze biedt de gemeente kennis en ervaring die ons (en partners) helpt om een nieuwe, bijvriendelijke werkwijze in te passen in de organisatie. Beide partijen willen de samenwerking met vier jaar verlengen.