Adresonderzoek

Iedereen staat bij de gemeente ingeschreven op een adres. Denkt u dat iemand onterecht op uw adres staat ingeschreven? Vraag dan een adresonderzoek aan bij de gemeente.

Wanneer kunt u een adresonderzoek aanvragen?

U kunt in de volgende gevallen een adresonderzoek aanvragen bij de gemeente:

  • Iemand staat op uw adres ingeschreven die er niet woont.
  • Iemand heeft een briefadres op uw adres en u kunt die persoon niet meer bereiken.
  • Iemand heeft een briefadres op uw adres en u wilt uw toestemming voor het briefadres intrekken.

Hoe lang duurt het adresonderzoek?

Het adresonderzoek duurt ongeveer 12 weken. Toch is de duur van een adresonderzoek heel verschillend. Sommige zaken zijn heel snel duidelijk. Als zaken ingewikkelder zijn, dan kan het adresonderzoek wel tot enkele maanden duren.

Hoe kan ik een adresonderzoek aanvragen?

Via afspraak aan de balie

U kunt de aanvraag van een adresonderzoek ook doen door een afspraak te maken aan de balie. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 013. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Wat gaan wij doen?

De gemeente onderzoekt of de mensen die ingeschreven staan op het adres daar ook wonen. Een huisbezoek van een toezichthouder van de BRP en het versturen van (oproep)brieven kunnen onderdeel zijn van een adresonderzoek.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het adresonderzoek kunnen andere overheidsinstanties u vragen stellen over de persoon die volgens u onterecht op uw adres ingeschreven staat. U kunt tegen deze instanties zeggen dat deze persoon ‘in onderzoek staat’.

Uitkomst

De gemeente heeft op grond van wettelijke bepalingen geen mogelijkheid om direct de genoemde bewoner van uw adres uit te schrijven. Uitschrijving kan alleen als de vorige bewoner zelf aangifte doet van adreswijziging of nadat het onderzoek naar een nieuw adres is afgerond. Na afronding van het onderzoek brengen wij u op de hoogte van de uitkomst.