Duurzaam Alphen-Chaam

De gemeente Alphen-Chaam wil dat we samen in 2050 energieneutraal zijn en voor 20% duurzame energie hebben. Dat staat in het beleidsplan milieu en duurzaamheid 2015-2020. We willen ons samen sterk maken voor duurzaamheid. Om dat doel te bereiken zijn we op zoek naar u! We bereiken alleen ons doel als we samen stappen ondernemen. Op deze pagina leest u wat de gemeente zelf doet, met wie we samenwerken en waar u terecht kunt voor subsidie, informatie en andere nuttige zaken.

Meer weten over duurzaamheid in de gemeente of over het verduurzamen van uw woning? Klik hier!

Wat doet de gemeente zelf?

Onze ambities staan in het beleidsplan milieu en duurzaamheid 2015-2020. We hebben daarin onze doelstelling gezet en voor de komende jaren vastgelegd waar wij aandacht aan geven. Elk jaar maken we een verslag van de dingen die wij en die onze partners hebben gedaan aan duurzaamheid. Die kunt u lezen onderaan deze pagina onder downloads.

Met wie werken we samen?

We werken met iedereen samen die een goed idee heeft en deze wil uitvoeren. Samen met 18 andere gemeenten werken we samen in de Regio West-Brabant. Deze regio maakt beleidsplannen en helpt ons met de uitvoering ervan. Een voorbeeld daarvan is de Regionale Energiestrategie. Dit is een plan dat ons helpt met het nemen van de stappen om het doel te bereiken. Met in totaal 19 gemeenten staan we sterker en kunnen we samen projecten uitvoeren.

Subsidie, lening en andere handige links

  • www.rvo.nl 
    Dit is een landelijke website met informatie over subsidies. Hier kunt u subsidie aanvragen voor duurzame energie en installaties zoals pelletkachels en warmtepompen.
  • Regionaal Energieloket
    Op deze website leest u alles over energiebesparing in, aan en rond uw woning. U kunt een scan doen wat er voor uw huis nodig is om elektriciteit en gas te besparen of duurzame installaties te plaatsen.

Nieuwe woning bouwen? Vanaf 1 juli 2018 aardgasvrij!

Nieuwe woning(en) bouwen in Nederland? Dát kan vanaf 1 juli 2018 alleen nog maar aardgasvrij. Het staat in de nieuwe Wet Voortgang Energie Transitie (Wet Vet), die de Rijksoverheid heeft ingevoerd. Daarmee maakt Nederland haast met het terugdringen van het gebruik van aardgas. En dat is mooi, want we willen toe naar duurzame energie met minder CO2-uitstoot.

Wat betekent dit voor u?

De Wet Vet geldt voor alle nieuwe woningen en kleine bedrijven, die minder dan 40 m3 gas per uur gebruiken. Als u ná 1 juli 2018 een bouwaanvraag indient voor een nieuwe woning of een klein bedrijf, dan moet u aardgasvrij bouwen. U krijgt dan namelijk geen aansluiting meer op het gasnet. En dat betekent dat u gebruik moet maken van andere, duurzame energiebronnen, zoals lucht- of bodemwarmtepompen.

Geldt het ook voor verbouwingen?

Nee, als u een bestaande woning verbouwt en u heeft al een aardgasaansluiting dan mag u die gerust blijven gebruiken. Maar als u de mogelijkheid heeft om de aardgasaansluiting te vervangen door een duurzame variant is dat slim, omdat op termijn alle woningen zonder aardgas verwarmd moeten worden.

Welke andere opties zijn er voor aardgas?

Er zijn verschillende alternatieve methoden om uw nieuwe woning aardgasvrij te bouwen. Zo zijn er bodem- en luchtwarmtesystemen die uit de lucht c.q. bodem warmte halen, die in de woning elektrisch wordt verwarmd tot 30 graden voor de verwarming en een hogere temperatuur voor uw douchewater. Meer opties kunt u vinden op de website van Milieucentraal. Hier vindt u ook informatie over het aardgasloos maken van uw bestaande woning.

Meer weten?

Heeft u vragen over duurzaamheid, klimaatverandering of de verandering van energievoorziening? Bel of mail dan met de coördinator duurzaamheid, Karin van den Akker via telefoonnummer 088-3821055 of mail naar karinvandenakker@abg.nl