Cittaslow

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Alphen-Chaam is op 26 juni 2010 Cittaslow gecertificeerd. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). Cittaslow is een vereniging van 120 gemeenten verspreid over de hele wereld.

Kwaliteit van leven

In deze tijden van verstedelijking en veralgemenisering is het voor authentieke gebieden belangrijk de lokale identiteit te bewaken, te versterken en verder uit te dragen. In een Cittaslow kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en op een menselijk tempo genieten.

Het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving is het allerbelangrijkst voor een Cittaslow. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. Deze koestert het cultuurhistorisch erfgoed, de plaatselijke tradities en het aanbieden en promoten van streekproducten.

Vooruitgang met behoud van historie

Cittaslow helpt bij het versterken van de bewustwording bij beleidsmakers, instellingen, ondernemers en inwoners. Het keurmerk stimuleert hen om verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van de gemeente. Naast de aandacht voor het authentieke, bestaat in een Cittaslow juist het bewustzijn dat het gebruik van nieuwe technieken de gewenste vooruitgang mogelijk maakt. Met andere woorden: Cittaslow biedt een kader voor de toekomst met behoud van de historie.

Genieten

Cittaslow Alphen-Chaam biedt een oase van rust en ruimte waar mensen de tijd voor elkaar hebben en inwoners en gasten genieten van de natuur. Er zijn veel wandel- en fietspaden van uiteenlopende lengte en verschillende dagrecreatieterreinen en picknickplaatsen. Het buitengebied van Alphen-Chaam leent zich uitstekend voor een mooie wandeling over zandpaden: ‘een ommetje’. Deze zandpaden zijn vaak erg waardevol, zowel uit cultuurhistorisch, landschappelijk als recreatief oogpunt. Bedrijven ontvangen bezoekers van de gemeente graag als gast en in verschillende eetgelegenheden kunnen heerlijke streekproducten worden geproefd.

Supporters van Cittaslow

De gemeente is trots op het keurmerk Cittaslow en deelt dit graag met ondernemers en organisaties. Deze kunnen supporter worden van Cittaslow Alphen-Chaam. Niet alleen producenten van streekproducten, horecaondernemers, recreatieondernemers en agrariërs komen daarvoor in aanmerking. Alle ondernemingen, verenigingen en organisaties van binnen en buiten de gemeente, die de kernwaarden van Cittaslow onderschrijven en op een positieve manier uitdragen, komen hiervoor in aanmerking.

Overzicht van supporters van Cittalow

Ook supporter worden van Cittaslow Alphen-Chaam? Vul hier uw aanvraag digitaal in.

Cittaslow Ondernemers Award

Twee jaarlijks reikt de gemeente Alphen-Chaam tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst de Cittaslow Ondernemersaward uit. De winnaar krijgt naast een trofee, ‘eeuwige roem’ en veel publicitaire aandacht. De Award is voor een ondernemer die zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor het Cittaslow gedachtengoed, door uit te blinken in milieuprestaties, het maken van streekproducten, het leveren van een bijdrage aan de cultuurhistorie of het uitdragen van één van de andere kenmerken.

Ondernemers kunnen zichzelf aanmelden, maar ook derden kunnen een onderneming aanmelden. Dit kan door een email te sturen aan de bedrijfscontactfunctionaris EstherReijnen@abg.nl (088-3821419).

De genomineerde bedrijven worden bezocht door de jury, die bestaat uit de voorzitter van Ondernemerscontact Taxandria (OCT), de bedrijfscontactfunctionaris van de gemeente en de laatste winnaar van de Cittaslow Ondernemersaward.

Winnaars Cittaslow Ondernemersaward

  • Cittaslow Ondernemers Award 2012: Van Puijenbroek Installaties BV
  • Cittaslow Ondernemersaward 2014: Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch
  • Cittaslow Ondernemersaward 2016: Landgoed De Hoevens

CittasTour & CittaPedia

CittasTour – da’s best stoer

In Alphen-Chaam liggen verschillende kernen, onze ‘Cittas’. Leerlingen van de basisscholen uit de Cittas Alphen, Chaam, Strijbeek en Galder maken een heuse CittasTour; een ontdekkingsreis in de eigen gemeente. Het resultaat van deze reis presenteren de kinderen op Cittapedia.

Cittapedia

CittaPedia is het platform van en voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 van de CittaSlow-gemeente Alphen-Chaam. Een platform waarop de kinderen aan elkaar en aan een breder publiek laten zien waarom Alphen-Chaam een CittaSlow gemeente is.

Meer weten? Neem gerust eens een kijkje op www.cittapedia.nl