Cittaslow

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Alphen-Chaam is op 26 juni 2010 als tweede gemeente in Nederland Cittaslow gecertificeerd. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). Cittaslow is een netwerk van meer dan 220 gemeenten verspreid over de hele wereld.

Burgemeester Joerie Minses: “Economen pleiten steeds vaker voor een breder welvaartsbegrip, waarbij de focus meer ligt op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Meer aandacht bijvoorbeeld voor de kwaliteit van onderwijs, zorg en leefomgeving. Economische groei alleen is niet maatgevend voor ons welzijn. Wat mij betreft sluit dat uitstekend aan bij het Cittaslow-gedachtegoed. In 2020 is onze gemeente tien jaar Cittaslow. Cittaslow geeft ons de permanente opdracht zuinig te zijn op onze kernkwaliteiten. Onze kostbare leefomgeving op een goede manier door te geven aan de volgende generatie. De toekomst vorm te geven met behoud van het goede uit het verleden. In ons huidig tijdsgewricht is dat gedachtegoed relevanter dan ooit. En ik denk dat het nog meer een richtsnoer kan zijn in ons dagelijks handelen en het gemeentelijk beleid.”

Kaart met knooppunten Cittaslow Sunday

Kwaliteit van leven

In deze tijden van verstedelijking en  individualisering is het voor gebieden met een sterke eigen identiteit belangrijk hun authenticiteit te bewaken, te versterken en verder uit te dragen. In een Cittaslow kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en in een menselijk tempo genieten.

Het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving is het allerbelangrijkst voor een Cittaslow. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. Een Cittaslow koestert het cultuurhistorisch erfgoed en de plaatselijke tradities. Daarnaast stimuleert ze de productie en promotie van streekproducten.

Vooruitgang met behoud van traditie

Cittaslow helpt bij het versterken van de bewustwording bij beleidsmakers, instellingen, ondernemers en inwoners. Het keurmerk stimuleert hen om verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van de gemeente. Naast de aandacht voor het authentieke, bestaat in een Cittaslow juist het bewustzijn dat het gebruik van nieuwe technieken de gewenste vooruitgang mogelijk maakt. Met andere woorden: Cittaslow biedt een kader voor de toekomst met behoud van het goede uit het verleden.

Genieten

Cittaslow Alphen-Chaam biedt een zee van rust en ruimte waar inwoners en gasten kunnen genieten van de natuur en het landschap. Er zijn veel wandel- en fietspaden van uiteenlopende lengte en verschillende dagrecreatieterreinen en picknickplaatsen. Het buitengebied van Alphen-Chaam leent zich uitstekend voor een mooie wandeling over zandpaden: ‘een ommetje’. Deze zandpaden zijn vaak erg waardevol, zowel uit cultuurhistorisch, landschappelijk als recreatief oogpunt. Bedrijven ontvangen bezoekers graag als gast en in verschillende eetgelegenheden kunnen heerlijke streekproducten worden geproefd. In Alphen-Chaam hebben mensen nog de tijd voor elkaar.

Supporters van Cittaslow

De gemeente is trots op het keurmerk Cittaslow en deelt dit graag met ondernemers en organisaties. Deze kunnen supporter worden van Cittaslow Alphen-Chaam. Niet alleen producenten van streekproducten, horecaondernemers, recreatieondernemers en agrariërs komen daarvoor in aanmerking. Alle ondernemingen, verenigingen en organisaties van binnen en buiten de gemeente, die de kernwaarden van Cittaslow onderschrijven en op een positieve manier uitdragen, komen hiervoor in aanmerking.

Overzicht van supporters van Cittalow

Cittaslow Ondernemers Award

Tweejaarlijks reikt de gemeente Alphen-Chaam tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst de Cittaslow Ondernemersaward uit. De winnaar krijgt naast een trofee, ‘eeuwige roem’ en veel publicitaire aandacht. De Award is een blijk van waardering voor een ondernemer die zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor het Cittaslow gedachtengoed, door uit te blinken in milieuprestaties, het promoten  van streekproducten, het leveren van een bijdrage aan de cultuurhistorie of het uitdragen van één van de andere kenmerken.

Ondernemers kunnen zichzelf aanmelden, maar ook derden kunnen een onderneming aandragen. Dit kan door een email te sturen aan de bedrijfscontactfunctionaris EstherReijnen@abg.nl (088-3821419).

Winnaars Cittaslow Ondernemersaward

Cittaslow Ondernemersaward 2018:
Winnaar: Herbs&Spice uit Alphen

Cittaslow Ondernemersaward 2016:
Winnaar: Landgoed De Hoevens uit Alphen

Cittaslow Ondernemersaward 2014:
Winnaar: Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch uit Chaam

Cittaslow Ondernemersaward 2012:
Winnaar: Van Puijenbroek Installaties BV uit Alphen

CittasTour

CittasTour – da’s  pas stoer

In Alphen-Chaam liggen verschillende kernen, onze ‘Cittas’. Leerlingen van de basisscholen uit de Cittas Alphen, Chaam en Galder-Strijbeek maken tweejaarlijks een heuse CittasTour; een ontdekkingsreis in de eigen gemeente. Met de app “Tour to do” maken ze zelf een route die een andere klas kan lopen of fietsen. Het project is bedoeld voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 en draagt bij aan het vergroten van het bewustzijn van de eigen leefomgeving.

Terugblik tien jaar Cittaslow

In 2020 is de gemeente Alphen-Chaam tien jaar Cittaslow gecertificeerd. Al tien jaar werken de gemeenschap en gemeente gezamenlijk aan het behouden en verbeteren van de kwaliteit van leven in Alphen-Chaam. In die periode heeft de gemeente ingezet op een krachtige Cittaslow-beweging binnen de gemeenschap van Alphen-Chaam. Er zijn dan ook veel activiteiten georganiseerd vanuit Cittaslow Alphen-Chaam. Sommige waren eenmalig en andere kwamen jaarlijks terug. Hieronder een overzicht:

Overzicht activiteiten tien jaar Cittaslow

Jaartal

Activiteit

2010

Audit Cittaslow en certificering

2010 – heden

Deelname aan Cittaslow internationaal

2010 – heden

Deelname aan Cittaslow nationaal

2010

Sporen in ’t Zand: openlucht theatervoorstelling aan recreatieplas ’t Zand

2011

Vlaggenmasten en welkomstborden bebouwde kom

2011

Interview burgemeester Harrie Nuijten in Recreatie (vakblad RECRON)

2011 – 2012

Participatie in BrabantStad: Culturele Hoofdstad 2018; culturele activiteiten (Vuurvleugels, Chaamer concerten, Ontmoetingen langs het water, Cultureel inspiratieplein, Volksvertellingen XL)

2011

Vaststelling van het achtergronddocument “DNA van Alphen-Chaam”

2011

Weekend van Stilte en Donkerte Alphen-Chaam, 29 en 30 oktober 2014 in het kader van de landelijke dagen: ‘dag van de stilte’ en ‘nacht van de nacht’.

2012

Oprichting Stichting COAC (Cultuurontwikkeling Alphen-Chaam)

2012

GreenKey project verblijfsrecreatie: Landgoed de Hoevens gecertificeerd

2012

Cittaslowdag Nederland, 20 april 2012 in Alphen-Chaam

2012 – 2013

Tentoonstelling Mailart Living fast/Living slow

2012

Imago-onderzoek Cittaslow

2012

Energiecafé Alphen-Chaam

2013

Uitreiking 1e Cittaslow Ondernemersaward aan Van Puijenbroek Installaties

2013

Cittaslow voetbaltoernooi voor D-jeugd, in Schipluiden met teams uit Alphen-Chaam

2014

Internationale Assembly in Nederland, 20 juni 2014 in Alphen-Chaam

2014

Argrarische Innovatiedag in Alphen, 21 juni 2014

2014

Oprichting Stichting Smaakverbond en Stichting Korensla

2014

Start profilering de Baronie als ‘Slow Regio’

2014

1e Supportersdag. Bezoeken aan Edelhertenboerderij de Zonhoeve in Tilburg, De Labyrinten van Angel Place in Chaam en Doorzicht in Chaam

2015

Uitreiking 2e Cittaslow Ondernemersaward aan Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch op 2 januari 2015

2016

CittasTour 2016. Project voor leerlingen van de basisscholen (Cittapedia)

2016

Supportersdag, 4 juli 2016. Bezoek aan drie bedrijven: Van Der Avoird Trayplant, Inrana en Domaine d’Heerstaayen

2017

Uitreiking 3e Cittaslow Ondernemersaward aan Landgoed de Hoevens op 4 januari 2019

2017

Supportersdag, 15 mei 2017. In Cultureel Centrum den Heuvel in Alphen georganiseerd door Slagerij Laurijssen, Herbs&Spices en Cultureel Centrum den Heuvel

2017

Cittaslow Nederland Raadsleden en Supportersdag

2017

Agenda van LandStad de Baronie: ’t goeie leven

2018

We Are Food: de gezonde community Minisymposium Cittaslow in Den Heuvel, FoodSafari, Voedsel speurtocht “zonder boer geen voer”, Healthy Food Corner op de Acht van Chaam en de Alphen- en Chaamroute.

2018

CittasTour 2018. Project voor leerlingen van de basisscholen (tour to do)

2019

Uitreiking 4e Cittaslow ondernemersaward aan Herbs&Spices op 2 januari 2019