Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

Ratten zijn gek op eten en rotzooi!

Bruine en zwarte ratten zijn gek op eten en rotzooi. Ze worden steeds meer gesignaleerd in onze gemeente. Aandacht dus voor het voeren van dieren en het opruimen van de tuin.

De bestrijding dient u zélf via een particulier ongediertebestrijdingsbedrijf te regelen. De gemeente Alphen-Chaam beschikt niet over een eigen bestrijdingsdienst. Via het landelijke kenniscentrum op het gebied van dierplaagbeheersing en milieubescherming het KAD, is meer informatie beschikbaar over zwarte en bruine ratten en de bestrijding daarvan. Kijk op www.kad.nl

Pest

In de Middeleeuwen was de zwarte rat de verspreider van de pest. De rat is moeilijker te bestrijden dan zijn bruine soortgenoot, omdat de zwarte rat het toegestane giftig lokaas bijna niet eet (NB Vanaf 2017 mag er geen gif meer geplaatst worden).

Voorkomen

Om te voorkomen dat u ratten (en muizen) in en om het huis krijgt, kunt u het volgende doen:

  • Geef vogeltjes, kippen of konijnen niet te veel eten en voorkom dat het voer op de grond blijft liggen.
  • Zorg ervoor dat de ratten niet bij het voer kunnen.
  • Zorg ervoor dat de ratten (en muizen) niet binnen kunnen door alle gaten dicht te smeren of met gaas dicht zetten. NB Dit geldt óók voor de open stootvoegen in het metselwerk!

Rattenplaag

Wanneer er echter sprake is van een rattenplaag – dat is wanneer er heel veel meldingen in korte tijd komen met betrekking tot een klein gebied – komt de volksgezondheid in het geding en ontstaat een andere situatie. Dan zal de gemeente samen met een ongediertebestrijdingsbedrijf ter plaatse gaan en bezien welke maatregelen getroffen moeten worden. Daarvoor is het natuurlijk wel zaak dat er een goede registratie wordt bijgehouden van de meldingen over ratten.

Daarom wil ik u uitnodigen om in voorkomende gevallen gebruik te maken van het contactformulier op onze website https://www.alphen-chaam.nl/formulieren/contactformulier.html