Overlast van dieren of planten

Overlast van dieren of planten? Denk aan ratten, eikenprocessierups in openbaar gebied en de Japanse duizendknoop in openbaar gebied? Hieronder leest u per onderwerp wat wij voor u kunnen doen. Ook leest u wat u zelf kunt doen. Ook over de roeken in de kern van Alphen leest u hieronder meer.

Eikenprocessierups

In het voorjaar bestrijden we de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen uit voorzorg met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Hiervoor huren we een gecertificeerd bedrijf in

Waar spuiten we?

We spuiten niet overal uit voorzorg en we spuiten ook steeds minder. 

Op de kaart ziet u waar wij uit voorzorg spuiten. 

Melding maken

Heeft u overlast van de eikenprocessierups op gemeentegrond? Meld dit dan bij de gemeente via 14 013 of de Buiten Beter App. U kunt ook een melding maken via de knop rechtsboven op deze pagina. Vermeld daarbij ook het boomnummer. Dit nummer vindt u op bovengenoemde kaart. Wij kijken dan wat wij voor u kunnen doen. Is de rups aanwezig op privégrond; schakel dan zelf de bestrijdingsdienst in.

Vragen en antwoorden eikenprocessierups

Kijk hier voor de meest gestelde vragen en antwoorden over de eikenprocessierups (PDF, 124 kb) .

Meer informatie

Op rupsen.info staat meer informatie over de eikenprocessierups. Ook leest u op de site van Oakie wat u kunt doen als de brandharen van de rups op uw huid zijn gekomen. Blijf daarnaast zelf ook alert.

Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant en verdringt andere planten. Het is een enorme woekeraar die zich razendsnel vermeerdert. De wortels groeien in kieren en voegen en kunnen zo schade aanbrengen aan wegen, woningen en tuinen. De plant komt steeds vaker voor, ook in onze gemeente. De Japanse duizendknoop is moeilijk te verwijderen en de vele groeiknopen op de stengels en wortels zorgen ervoor dat een achterblijvend stukje plant of wortel snel weer een nieuwe plant wordt. De plant is niet giftig maar kan door zijn explosieve groei andere beplanting verdringen en heeft daarom een negatief effect op de biodiversiteit. De plant heeft geen natuurlijke vijanden en kan daardoor ongestoord doorgroeien.

We willen het verspreiden van deze dominante plant tegengaan. Daarbij hebben wij uw hulp nodig. Een effectieve bestrijding is er nog niet. Op verschillende plekken in Nederland zijn proeven om de plant te bestrijden; deze volgen wij op de voet.

Hoe ziet de plant eruit?

De plant komt in april met kleine rode knoppen uit de grond. Deze knoppen ontwikkelen zich tot takken met bladeren van meer van 10 cm. In augustus/september heeft de plant witte bloemen in tuiltjes.

Waar kunt u het melden als u planten in de openbare ruimte ziet?

De gemeente heeft de grotere plekken waar de plant staat in beeld. Hieronder ziet u waar de plant nu staat:

Locaties Japanse Duizendknoop gemeente Alphen-Chaam
1FransebaanAlphenVoorbij Flaasdijk rechts
2Fransebaan richting de veldenAlphenVoorbij De Velde in zandpad
3De VeldenAlphen2 locaties
4SluisstraatChaamBij Flaasbloem
5BrabanderChaamNaast perceel Ulicotenseweg 13b
6Oude BredasebaanChaamBij Ulicotenseweg
7Meerleseweg/Bleke HeidestraatChaamOver het hele perceel losse plantjes
8GeerbroeksewegUlvenhout (AC)Tegenover huisnr. 29a
9GeerbroeksewegUlvenhout (AC)Tegenover huisnr. 19 en 25a
10Maastrichtsebaan bij kapelAlphen 
11MaastrichtsebaanAlphenMeerdere plaatsen
12Oude GilzerbaanAlphenReuze Berenklauw
13BoshovenAlphenBels Lijntje
14Alphensweg/PutvenwegChaam 
15Kerzelseweg (zandpad)GalderTegenover Heieind

Ziet u de plant staan in de openbare ruimte? Geef dit dan door via de BuitenBeter-app, doe een melding via deze pagina of bel de gemeente via tel. 14 013.

Hoe bestrijden wij de plant in de openbare ruimte?

Een effectieve manier om de Japanse duizendknoop te bestrijden, is er helaas nog niet. Wij verwijderen de plant, waar nodig, uit de openbare ruimte. Op een plaats waar de plant gevaarlijke situaties kan veroorzaken bestrijden we de plant chemisch. Op kleine, nieuwe groeiplaatsen graven we de plant af. Op plekken waar de plant zich niet verder kan verspreiden, doen we niets.

Wat moet u doen als de plant in uw eigen tuin staat?

Groeit de plant in uw tuin? Dan kunt u zelf de plant verwijderen. Graaf de plant met de wortels 1 keer per maand uit en blijf dit herhalen zolang als nodig. U bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding op uw eigendom. Dit geldt ook voor bedrijven.

Tip: informeer uw buren wanneer de plant in uw tuin groeit. De kans is groot dat de wortels van de plant ook al in de tuin van de buren groeien. U kunt dan de Japanse duizendknoop het best tegelijkertijd verwijderen.

Waar laat ik de plantresten?

Gooi de planten met wortels bij het restafval. Gooi de Japanse duizendknoop nooit bij het groente- en tuinafval! Zo voorkomt u verspreiding. De plant is namelijk in staat om vanuit een stukje wortel of stengel opnieuw uit te groeien. De plantendelen van de Japanse duizendknoop gaan niet dood tijdens het composteren. U kunt de plantresten tijdens openingstijden ook gratis afgeven bij de milieustraat in Rijen, Parallelweg 36.

Ratten

Bruine en zwarte ratten zijn gek op eten en rotzooi. Ze worden steeds meer gesignaleerd in onze gemeente. Let daarom op met het voeren van dieren en zorg dat voer niet op de grond blijft liggen.
De gemeente bestrijdt dierplagen die overlast veroorzaken in de openbare ruimte. Voor overlast in en rond uw woning bent u zelf verantwoordelijk. We kunnen u wel helpen.

Waar kan ik overlast melden?

Ervaart u overlast? Meld dit dan via de BuitenBeterapp of gebruik de knop bovenaan deze pagina om een melding te maken en kies voor de optie 'ongedierte'.

Vul uw contactgegevens in en het telefoonnummer waarop u te bereiken bent.

Wat moet ik doen bij overlast van ratten op eigen terrein?

  • Heeft u last van ratten op eigen terrein? Schakel dan zelf een bedrijf in.

Wat kunt u doen om overlast te voorkomen?

Om te voorkomen dat u ratten (en muizen) in en om het huis krijgt, kunt u het volgende doen:

  • Geef vogeltjes, kippen of konijnen niet te veel eten. En zorg dat het voer niet op de grond blijft liggen.
  • Voorkom dat de ratten bij het voer kunnen.
  • Zorg dat de ratten (en muizen) niet naar binnen kunnen; smeer alle gaten dicht of zet ze dicht met gaas. Dit geldt óók voor de open stootvoegen in het metselwerk!

Roeken

In de kern van Alphen komen steeds meer roeken voor. Deze roeken veroorzaken overlast, met name in het broedseizoen. Het gaat om geluid en uitwerpselen. Bewoners hebben de gemeente gevraagd om een oplossing.

Roek is een beschermde vogel

We mogen als gemeente roeken niet zomaar verjagen of nesten verwijderen. De roek is namelijk een beschermde diersoort. We gaan nu proberen om de roeken te verhuizen naar plekken waar ze minder overlast geven. Denk daarbij aan de rand van Alphen en in het buitengebied. Daarmee verkleinen we de overlast en houden we ons aan de beschermingsplicht van de roek.

Waar gaan we aan de slag?

De gemeente heeft toestemming van de provincie om de roeken op 7 plaatsen in de kern van Alphen te verhuizen. Het gaat om plaatsen in de volgende straten: Baarleseweg/Stationstraat, De Hoogt, Van Gaverenlaan, Sporkehout, Sligtmaan/Gaanderij en Laan van Echternach. We proberen de roeken te verhuizen richting het Bels Lijntje en het buitengebied dat daarachter ligt. Daar zit al een beschermde groep van roeken. Dat deel van het Bels Lijntje is onderdeel van een natuurgebied. Roeken mogen we daar niet verjagen. Het is helaas niet zeker of de roeken die we uit de kern van Alphen verhuizen ook hun nest in het buitengebied willen bouwen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Eind november verwijderen boomverzorgers de roekennesten in de kern van Alphen. Een valkenier helpt met het verjagen van de roeken. Dat doet hij met een roofvogel en geluid. Daarna houdt hij in de gaten of de vogels terugkomen. Hij is daarom regelmatig in uw straat. U ziet de valkenier vooral als het net donker wordt. Dan gaan de roeken terug naar de bomen om te overnachten. De valkenier rijdt in een grijs busje. Met het werk van de valkenier hopen we dat de roeken in de winter naar een nieuwe plaats gaan buiten de kern van onze gemeente. In het voorjaar kunnen ze daar dan broeden. In februari start het broedseizoen. Dan houden we de roeken extra in de gaten. Ook dan is de valkenier regelmatig in uw straat. Hij is er dan ook overdag.

Direct aanwonenden van de 7 plaatsen krijgen van ons een brief met meer informatie.

We hebben uw hulp nodig

Het is mogelijk dat de roeken toch nog op plekken gaan zitten die we niet willen. Ze bouwen hun nesten graag in hoge bomen, zoals eiken en populieren. Binnen een paar dagen kan een roekenpaar een nest bouwen en een ei leggen. Het is daarom belangrijk om dan snel te zijn en het roekenpaar te verhuizen. Daarbij hebben we hulp nodig van inwoners. Denkt u dat een roek een nest aan het bouwen is? Wilt u dit zo snel mogelijk doorgeven aan Saskia Agterdenbos via saskiaagterdenbos@abg.nl of bel ons Klant Contact Centrum op 14 013. In het weekend kunt u direct contact opnemen met de valkenier. Zijn telefoonnummer is 06 - 40 93 52 26. Wij proberen de roeken dan op tijd te verplaatsen. Heeft een roek eenmaal een ei gelegd, dan mogen we ze niet meer verhuizen.

Hoe kunt u de roek herkennen?

De roek is ongeveer 47 cm groot, heeft een lichtgrijze snavel, een stijl voorhoofd en een kleine, puntige kop. De roek slaapt, broedt en eet in groepen. Een afbeelding staat in de download hieronder. Op de website van de Vogelbescherming www.vogelbescherming.nl vindt u een uitgebreide beschrijving van de roek.

Vragen?

Heeft u vragen neem dan contact op met Saskia Agterdenbos. Ziet u de valkenier in uw straat aan het werk? Spreek hem gerust aan. Hij geeft graag antwoord op uw vragen.

Op de website van de Vogelbescherming www.vogelbescherming.nl vindt u een uitgebreidere beschrijving van de roek.