Starters krijgen kans om samen woningen te bouwen in Galder

3 juli 2024

vlnr: Joey van Alphen, Pim Jochems, Jody van Opstal en wethouder Eric Daandels

Wethouder Eric Daandels tekende op 2 juli de intentieovereenkomst voor de bouw van 12 woningen. Deze woningen komen in bestemmingsplan Bollemeer, fase 2 in Galder rondom de centrale groene hof in het plan. In juni stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan vast. Nu kan de verkoop van grond beginnen. Starters van 18 tot 35 jaar krijgen de kans om samen de woningen te bouwen in een ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’ (CPO). Dit is het derde project in Galder dat op deze manier ontstaat.

De wethouder ondertekende de overeenkomst samen met de jongeren. In de overeenkomst zijn de onderlinge afspraken vastgelegd.

Ook geschikt voor toekomst

In overleg met de gemeente maken de jongeren een plan voor het bouwen van 12 starterswoningen rondom de hof. 6 Daarvan moeten in de toekomst geschikt zijn voor mensen in alle levensfasen. Ook wanneer ze hulp nodig hebben of in een rolstoel terecht komen.

Wij-gevoel in de wijk

Wethouder Eric Daandels: “Het is een moeilijke tijd voor starters. Een huis bouwen is best ingewikkeld. Samen staan ze sterker. Hoe mooi is het als we daar als gemeente bij kunnen helpen. Fijn dat de groep jongeren zo enthousiast en betrokken is. Met zo’n vereniging is er al direct een wij-gevoel in de wijk. Dat zou elke wijk wel kunnen gebruiken.”

De jongeren zelf geven aan dat dit voor hen de kans is om samen met dorpsgenoten betaalbaar en duurzaam te kunnen bouwen. Op deze manier kunnen zij in Galder blijven wonen, bijdragen aan de groei van het dorp en het rijke, sociale verenigingsleven.

6 Woningen voor particuliere bouw

Naast deze 12 woningen is er ruimte voor nog 6 woningen in dit bestemmingsplan. Naar verwachting starten we eind 2024 met de verdere verkoop van grond.