Persoonlijke boodschap van burgemeester Minses

17 november 2021
afbeelding met persoon, poseren, kostuum

Beste inwoners van Alphen-Chaam, lieve mensen,

De Minister-President begon de persconferentie vrijdag met de aankondiging dat hij een vervelende boodschap voor ons had. Gelet op de inhoud van de mededelingen en de aangescherpte regels die daarop volgden, vond ik dat persoonlijk nogal zacht uitgedrukt. De boodschap die hij had was namelijk méér dan vervelend. Zeg maar gerust: het is een bittere pil die lastig door te slikken valt. Zeker voor de ondernemers in de sectoren die wederom geraakt worden door de strengere maatregelen en beperkingen. Ik kan de zorgen, de ongerustheid, de teleurstelling en de frustratie dan ook goed begrijpen.

Vanaf zaterdag is er weer veel veranderd voor iedereen. Aangepaste sluitingstijden voor essentiële en niet-essentiële winkels, dienstverlening en horeca, beperkingen voor evenementen, geen publiek bij sportwedstrijden, thuiswerken is weer de norm, een maximum aantal van 4 bezoekers thuis en toch weer een samenleving op 1,5 meter. De mondkapjesplicht en het coronatoegangsbewijs waren al (her)ingevoerd en gelden inmiddels op meerdere plekken.

Af en toe voel ik mij een beetje een “repeterende plaat”, want ik wil u ook nu weer oproepen om u aan al deze maatregelen te houden. Het is noodzakelijk. Het doel is om met een korte klap het virus weer onder controle te krijgen. Hoe kort die klap kan zijn, zal voor een groot deel afhangen van de mate waarin wij de regels naleven en opvolgen. Zo voorkomen we hopelijk dat de zorg verder overbelast raakt en reguliere zorg nog vaker moet worden uitgesteld.

Ik zou in dit verband de hartenkreet van de Minister-President willen herhalen. Stel u zelf de vraag: wat kan ik doen? Wat kan ik doen om het risico op verspreiding van het virus te beperken? Wat kan ik doen of laten om ervoor te zorgen dat het aantal besmettingen zo snel mogelijk omlaaggaat? En bedenk daarbij ook dat als iets volgens de regels kan of mag, dat het dan nog niet persé hoeft. Wees waakzaam en wijs in uw doen en laten.

Ondernemers en organisaties in sectoren die verplicht zijn te werken met een coronatoegangscontrole vraag ik oprecht en indringend om daar serieus op toe te zien. Hoewel ik goed begrijp dat het lastig is, heeft het geen zin om er een loopje mee te nemen of met de pet naar te gooien. Daar schiet niemand iets mee op.

Soms mis ik de solidariteit die er in het begin van de crisis veel meer was. We hadden toen toch echt wat meer begrip voor elkaar. Nu de pandemie langer duurt en de gemaakte keuzes scherper worden is die solidariteit onder druk komen te staan. Dat is een hele menselijke reactie. Het duurt ook heel erg lang en naarmate het langer duurt, graven we ons steeds meer in in het eigen gelijk. Het eigen belang lijkt boven het belang van de gemeenschap te staan. In Alphen-Chaam maak ik me daar gelukkig nog niet zo veel zorgen over. Ik ben heel trots op de hele hoge vaccinatiegraad in onze gemeente. Dat is voor mij een uiting van het nemen van collectieve verantwoordelijkheid. Hoe hoger de vaccinatiegraad hoe beter de gemeenschap is beschermd. Ik ben blij dat dat inzicht in Alphen-Chaam breed gedragen wordt.

Ik zou in z’n algemeenheid, en zeker in deze fase van de crisis, willen pleiten voor weer een beetje meer “samen”. Laten we er samen voor zorgen dat deze korte klap zo stevig mogelijk is, zodat we met elkaar het oplevend virus zo snel mogelijk weer de kop indrukken. Wat meer “WIJ” en wat minder “IK”, dat wens ik ons als samenleving toe. Daar worden we uiteindelijk allemaal beter van!

Samen krijgen we Corona onder controle.

Zorg goed voor uzelf en voor elkaar.

Joerie Minses

Burgemeester van Alphen-Chaam