Persoonlijke boodschap van burgemeester Minses

21 juli 2021
burgemeester Minses

Beste inwoners van Alphen-Chaam, lieve mensen,

Zo vlak voor de start van de zomervakantie richt ik mij nogmaals tot u met een persoonlijke boodschap. Het kan verkeren. Enkele weken geleden nog zag de situatie er rooskleurig uit.

Een laag aantal besmettingen en een steeds hogere vaccinatiegraad. Zo’n beetje alle maatregelen werden teruggedraaid. Het ‘gewone’ leven leek nagenoeg teruggekeerd en we verheugden ons op een zorgeloze zomer. Kortom: gunstige perspectieven en goede vooruitzichten.

En toch kwam er op de valreep een serieuze kink in de kabel, want hoe anders is de situatie nu. Explosief gestegen besmettingscijfers, aangescherpte maatregelen en beperkingen in vakantielanden. Dat is een andere start van de vakantie dan we ons hadden voorgesteld. Het geeft maar weer& aan hoe ongekend grillig en lastig voorspelbaar het verloop van deze crisis is. Het virus doet nu eenmaal vaak niet wat we willen.

De afgelopen maanden maakte ik met velen van u een-op-een een wandeling. U reageerde in groten getale op mijn eerdere oproep om een ommetje met mij te maken. Het waren stuk voor stuk openhartige, persoonlijke en soms ook indringende gesprekken. Het was een mooie manier om in contact te blijven in tijden dat dat helaas minder vanzelfsprekend was. Ik kijk er met grote dankbaarheid op terug.

Inmiddels is de vaccinatiecampagne flink op stoom. De vaccinatiebereidheid in Alphen-Chaam is hoog. Dat stemt mij tevreden. Want een hoge vaccinatiegraad is de enige weg uit deze gezondheidscrisis. Ook ik heb inmiddels mijn eerste prik gehad en krijg binnenkort de tweede. Ik ben onder de indruk van de toewijding waarmee de betrokken (zorg)medewerkers zich inzetten voor deze omvangrijke klus. Daar heb ik veel waardering voor. Mocht u zelf nog twijfelen over een vaccinatie. Stroop uw mouw op en laat u vaccineren, zou mijn oproep zijn.

Nu staat de vakantie voor de deur. De zomer zal toch weer anders zijn dan we zouden willen. Voor het tweede jaar op rij geen Acht van Chaam. Ook een aantal andere zomerse evenementen en activiteiten zullen helaas geen doorgang kunnen vinden. Vakantieplannen moeten op het laatste moment worden aangepast of stranden zelfs voortijdig. Gelukkig kan de horeca onder voorwaarden open blijven.

We zouden het bijna vergeten maar dankzij de vaccinatiecampagne staan we er toch echt een stuk beter voor dan een jaar geleden. We zijn er echter nog niet. In het zicht van de eindstreep moeten we blijven opletten. Dat is toch wel de les van de afgelopen weken.

Wees daarom juist in de komende vakantieperiode waakzaam en alert. Zodat we niet van de regen in de drup terecht komen. Waar u uw rust en ontspanning ook zoekt dit jaar; dichtbij huis& of toch iets verder weg. Ik wens u allen een hele mooie vakantieperiode toe. Ik hoop dat de plannen die u had niet al te veel worden doorkruist door de actualiteit. Hoe dan ook: geniet zoveel mogelijk van de zomer en blijf gezond!

Samen krijgen we Corona onder controle.

Zorg goed voor uzelf en voor elkaar.

Joerie Minses

Burgemeester van Alphen-Chaam