Persoonlijke boodschap van burgemeester Minses

09 juli 2020

Beste inwoners van Alphen-Chaam, lieve mensen,

De zomervakantie komt eraan. Volgende week begint bijvoorbeeld al de basisschoolvakantie. Wellicht bent u al volledig in vakantiesfeer. Of misschien staat uw hoofd er nog helemaal niet naar. De Europese grenzen zijn voor het grootste deel weer open en onder voorwaarden zijn de meeste landen in Europa weer toegankelijk. Maar ook voor die landen geldt nog steeds een reisadvies. En realiseert u zich daarbij vooral dat code geel of code oranje nog steeds niet betekent dat het sein op groen staat. Houd u daar dus rekening mee als u naar het buitenland gaat. Nu geldt meer nog dan normaal: Ga wijs op reis!

Misschien maakt u juist de afweging om, gelet op de omstandigheden, wat dichter bij huis of zelfs thuis te blijven. Hoe het ook zij, ik hoop dat we een onbezorgde en ontspannen vakantieperiode tegemoet gaan. Een periode waarin we met elkaar wel oplettend blijven, maar waarin we toch ook wat minder zorgen mogen en kunnen hebben dan de afgelopen maanden. En waarin we, nu er weer wat meer ruimte is, de zorgelijke periode van de afgelopen tijd ook een beetje achter ons kunnen laten. Maar er is zeker geen reden om de teugels volledig te laten vieren, want waakzaamheid blijft geboden.

Zelf heb ik de laatste weken wat vaker lange wandeltochten gemaakt in onze prachtige omgeving. De natuur geeft rust en ruimte. Ook rust en ruimte om even na te denken. Goede ideeën ontstaan vaak tijdens een wandeling in de natuur. De natuur inspireert. Je komt letterlijk en figuurlijk op andere gedachten. Ik wist natuurlijk al wel hoe mooi onze gemeente is maar toch heb ik me ook nu weer met regelmaat verwonderd over de schoonheid van het landschap en onze omgeving.

Corona geeft je de kans om met een frisse blik en misschien zelfs met andere ogen te kijken naar wat vlakbij is. Want hoe goed kennen we onze eigen omgeving eigenlijk? Zoeken we het mooie niet te vaak te ver weg, terwijl het voor onze neus als het ware voor het oprapen ligt. Laten we komende zomer daarom eens wat meer op ontdekkingstocht gaan in onze eigen gemeente of regio.

Toerisme De Baronie kan u daarbij ongetwijfeld heel goed van dienst zijn. Deze nieuwe toeristisch-recreatieve organisatie timmert samen met onze ondernemers, ondanks de coronabeperkingen, voortvarend aan de weg. Zo zijn er recent een groot aantal toeristische infopunten ingericht bij lokale ondernemers, waar u voor informatie terecht kunt. En daarnaast is er een heel nieuw aanbod ontwikkeld aan langeafstandswandelingen door de wijde omgeving.

Of onze nieuwe Fietsallee. Door sommigen al bestempeld als het “mooiste fietspad van Nederland”. Laten we het in alle bescheidenheid maar houden op één van de mooiste fietspaden van Nederland. Mijn tip: ga eens fietsen op een minder druk tijdstip, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of ‘s avonds. Dan zijn onze Chaamse Bossen op hun allermooist.

En na zo’n stevige wandeling of fietstocht zakt u vervolgens lekker ‘coronaproof’ onderuit op een van die mooie terrassen voor een hapje of een drankje. Voor een vakantiegevoel hoeft u echt niet naar het buitenland.

Ik wens u een ontspannen en zo zorgeloos mogelijke vakantie toe. Blijf gezond en blijf ook een beetje op (elkaar) letten.

Zorg goed voor uzelf en voor elkaar.

 

Joerie Minses

Burgemeester