Heeft u woensdag 2 december ook de ‘boef’ gezien?

08 december 2020

Onder begeleiding van twee aspirant-politieagenten vond woensdagmiddag 2 december de interactieve oefening ‘Boef in de wijk’ plaats in een aantal wijken in Alphen-Chaam. Luciën Bosua, de nieuwe wijkagent van Alphen-Chaam, was onherkenbaar, als ‘boef’, de wijken ingegaan en heeft een aantal verdachte situaties gesimuleerd.

Zo keek hij bijvoorbeeld opvallend in geparkeerde auto’s en voelde hij of de auto’s afgesloten waren. Ook liep hij om woningen heen en keek daarbij naar binnen. Tot slot voelde hij aan garagedeuren en poorten of deze op slot zaten.

Verdacht gedrag herkennen

Het doel van deze actie was om bewoners te laten oefenen verdacht gedrag te herkennen en hierop te reageren door 112 te bellen en om, als het om een lid van een buurtpreventie Whatsappgroep ging, de SAAR-methode toe te passen. Ook willen politie en gemeente met deze actie bewoners met een andere blik naar de eigen woon- en werkomgeving laten kijken.
In een aantal gevallen is Luciën aangesproken door oplettende buurtbewoners. Ook attendeerden buurtbewoners politiemedewerkers in uniform, die tijdens de actie in de wijken aanwezig waren, op het verdachte gedrag van boef Luciën. Luciën maakt soms bewoners of eigenaren direct bewust van de situatie die hij aantrof.

Buurtpreventie

In de gemeente Alphen-Chaam zijn 30 buurtpreventie-initiatieven actief die zich bij de gemeente kenbaar hebben gemaakt. Heeft u vragen over buurtpreventie mail dan naar: veiligheid@abg.nl.

Bel bij een verdachte situatie altijd 112!

Bent u lid van een buurtpreventiewhatsappgroep? Bel 112 en waarschuw vervolgens uw medebuurtbewoners in de whatsappgroep ( De SAAR methode).