Ereteken van de gemeente Alphen-Chaam voor Theo van der Westerlaken uit Chaam

01 juli 2020

Op woensdag 1 juli reikte burgemeester Joerie Minses het ereteken van de gemeente Alphen-Chaam uit aan Theo van der Westerlaken uit Chaam. Dit deed hij in het ziekenhuis in Breda, waar dhr. Van der Westerlaken momenteel verblijft.

Hij kreeg deze hoogste gemeentelijke onderscheiding met name voor zijn verdiensten voor de Acht van Chaam en Harmonie St. Cecilia uit Chaam. Ook is hij actief bij de KBO Chaam en de Chaamerkapel.

Dhr. Van der Westerlaken is in 2001 Koninklijk Onderscheiden voor zijn bijzondere rol in de Chaamse gemeenschap. Nu is daar dus het ereteken van de gemeente Alphen-Chaam aan toegevoegd.

Uitreiking

Dit ereteken zou eigenlijk op 22 juli, tijdens de Acht van Chaam, worden uitgereikt. Maar ook de Acht van Chaam gaat, net als de meeste evenementen, niet door.

Bovendien is dhr. Van der Westerlaken ernstig ziek en daarom is besloten tot uitreiking op woensdag 1 juli in het ziekenhuis waar hij momenteel verblijft. Bij deze bijzondere uitreiking was verder alleen zijn zus Annelies aanwezig.

Verdiensten

Acht van Chaam:In 1971, op 21-jarige leeftijd, ging Theo meedraaien als lid van het organisatiecomité van de Acht van Chaam.
Tot 1991 sprong hij als comitélid bij waar dat nodig was. In 1991 werd Theo 2e secretaris.

Vanaf 1994 vervult hij de rol van 1e secretaris. Tot op de dag van vandaag geeft Theo invulling aan de rol van secretaris binnen het comité. Hij wordt door de andere leden van het comité gezien als de spil waar de hele Acht om draait. Zijn huis aan de Brouwerij is tijdens de Acht van Chaam het zenuwcentrum van de organisatie.

Harmonie St. Cecilia: Op 16-jarige leeftijd is Theo (aspirant)lid van de Chaamse harmonie geworden. Hij heeft altijd hoorn gespeeld. Het meest veelzijdige en daardoor moeilijkste instrument in de harmonie. Hij vervult in het bestuur al 30 jaar de functie van secretaris. Hij is ook een van de oprichters en huidig organisator van de Chaamer Kapel.

Sinds zijn pensionering speelt hij in vele orkesten in de regio. Bij een tekort aan muzikanten, kan men altijd een beroep op hem doen. Het maakt niet uit voor welk instrument: hoorn, trompet of grote trom.

KBO Chaam: Theo is in 2015 gekozen als bestuurslid van de KBO Chaam. In de daaropvolgende vergadering van het bestuur is hij officieel benoemd tot penningmeester. Hij wilde graag ook iets voor de ouderen in Chaam betekenen en daar een deel van zijn vrije tijd voor inzetten.

Dhr. Van der Westerlaken heeft decennialang veel betekend voor de Chaamse gemeenschap. En met name zijn activiteiten voor de Acht van Chaam hebben onze gemeente landelijke en zelfs internationale naamsbekendheid gebracht. Het gemeentebestuur van Alphen-Chaam heeft vanwege zijn ongekend grote verdiensten voor onze gemeente besloten dhr. Van der Westerlaken het ereteken toe te kennen. Dhr. Van der Westerlaken vertrouwde de burgemeester toe dat hij erg trots is op de toekenning van het ereteken en dat hij erg dankbaar is voor het gemeentelijk eerbetoon en de waardering van de gemeenschap.