Beste inwoners van Alphen-Chaam, lieve mensen,

23 december 2021
Foto Minses

Beste inwoners van Alphen-Chaam, lieve mensen,

Er ging een diepe zucht door het land en ook door Alphen-Chaam toen tijdens de persconferentie van zaterdagavond een harde lockdown werd afgekondigd. Ook ik moest even heel diep ademhalen toen ik de consequenties van deze maatregelen op mij in liet werken. Het land gaat weer nagenoeg helemaal op slot. De omikronvariant zet ons behoorlijk op achterstand en dat betekent een forse stap terug om erger te voorkomen.

Dat is een grote teleurstelling voor ons allemaal. Zeker zo vlak voor de feestdagen is dat een extra harde klap. Met name ook voor de sectoren die weer volledig moeten sluiten. Ik kan me de moedeloosheid en het verdriet heel goed voorstellen. De uiterste houdbaarheidsdatum van ons uithoudingsvermogen moet nogmaals worden verlengd. Dat is een zware opgave en dat drukt op ons gemoed. Maar laten we vooral de kalmte bewaren en ons respectvol blijven gedragen richting de ander, die het ongetwijfeld ook niet makkelijk heeft. En laten we zeker respectvol blijven naar de mensen die voor ons in de vuurlinie staan. De mensen in de zorg en de ziekenhuizen, onze hulpverleners, de mensen in het onderwijs en de kinderopvang. Aan het begin van de crisis hebben we voor ze geklapt nu krijgen ze soms zelfs de huid vol gescholden. De rust en kalmte bewaren en op een respectvolle en waardige manier met elkaar om blijven gaan, ook als je het niet met elkaar eens bent, mede dat helpt ons door deze crisis.

Door de geldende maatregelen zal het helaas niet mogelijk zijn om voor mijn vertrek naar Heumen nog persoonlijk afscheid van u te nemen. De eerder aangekondigde uitzwaaimomenten in de drie kernen kunnen niet doorgaan. Dat vind ik uiteraard heel erg spijtig. Ik had u graag nog even gedag gezegd. Maar we moeten realistisch zijn. De huidige situatie staat en laat het simpelweg niet toe. In mijn hart zal ik de mooie herinneringen aan de afgelopen 7 jaren met mij meenemen.

Zoek het mooie en het goede de komende tijd vooral in het kleine en het nabije. Het is er nog volop en als u er naar zoekt dan zult u het vinden hoe donker de dagen soms ook mogen lijken. Maak een wandeling door onze prachtige omgeving, ga een extra rondje hardlopen, geniet van een mooi programma op tv, bel eens iemand die u al lang niet meer gesproken heeft, lees een goed boek, haal iets lekkers bij een van onze lokale horeca ondernemers, zeg iedereen die u onderweg tegenkomt vriendelijk goeiedag. Het maakt zo’n verschil. Vergeet vooral ook niet een boosterprik te halen als u aan de beurt bent. Want ook dat kan het verschil maken.

En hoewel de komende weken minder feestelijk zullen zijn dan gehoopt, wens ik u en iedereen die u dierbaar is, mede namens het gemeentebestuur toch hele mooie feestdagen toe! Probeer er vooral een beetje van te genieten.  

Samen krijgen we Corona onder controle.
 
Zorg goed voor uzelf en voor elkaar.
 
Joerie Minses
Burgemeester van Alphen-Chaam