Bel 112, bij verdacht gedrag

26 september 2022

U ziet iemand in uw buurt die met veel interesse bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt.

Hoe herkent u een inbreker?

Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn. Het kunnen ook kinderen uit uw eigen buurt zijn die inbreken. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf wat ‘normaal’ is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen. Welke routes mensen altijd rijden en fietsen.

Plekken waar het logisch is om stil te staan of waar je juist doorloopt. Een ander soort gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen de politie op 112.

Wat is verdacht gedrag?

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij kiezen een huis en schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen.  Ze bekijken van buiten wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus ze lopen speurend rond of vaak dezelfde route, kijken bij huizen naar binnen, belle aan, voelen aan deuren of ramen, lopen om huizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen. Wist u dat het in sommige situaties zelfs strafbaar is om voorbereidende stappen te doen?

Wat kunt u zelf doen?

Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Als iemand zich voorbereidt op een inbraak, dan zal die persoon zich misschien bedenken nu hij zich betrapt voelt. Durft u dit niet, bel dan 112. U geeft door wat en wie u ziet. De politie kan dan door uw melding misschien een inbraak voorkomen. Twijfel dus niet maar bel de politie. Als u meedoet in een buurtpreventiewhatsappgroep, laat dan ook in deze groep weten dat u 112 heeft gebeld. Dan weten de wijkbewoners er ook van en kunnen zij extra informatie geven over de situatie als dat nodig is.

Wat wil de politie weten?

De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die u heeft gezien. Daarom is het

belangrijk om op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat u zag:

  • Lengte (groter of kleiner dan uzelf)
  • Postuur (dik of dun)
  • Leeftijd (schatting)
  • Haarkleur
  • Kapsel
  • Kleding (kleur en soort)
  • Tas of rugzak (kleur en soort)
  • Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken
  • Welk vervoersmiddel? (merk, model, kleur en kenteken)

1-1-2 bellen, waarom niet?

Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het toch niets was. U hoeft niet bang te zijn dat de politie er direct met sirene en zwaailicht aankomt. Degene die u bij 112 aan de lijn krijgt, vraagt u eerst wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of het nodig is om agenten te sturen.

Bellen met de politie

Spoed en melden verdacht gedrag: 112

Voor doven en slechthorenden: 0900 – 81 12

Geen spoed: 0900 – 88 44

Voor doven en slechthorenden: 0900 – 18 44