100 basisschoolkinderen planten ruim 700 bomen en struiken op Boomfeestdag

24 november 2022

Ruim 100 kinderen van basisscholen de Driesprong, het Beekdal, Mattheusschool en de Willibrordusschool plantten woensdag 23 november bomen en struiken in onze gemeente. Dat deden ze omdat het die dag nationale Boomfeestdag is.

Waar planten de kinderen de bomen?

Dit jaar zijn er drie plekken. De kinderen van de Mattheusschool plantten 10 bomen in de nieuwe woonwijk de Korenbloem in Galder. Het gaat om linden, notenboom, honingbomen en kornoelje.

De kinderen van de Driesprong en het Beekdal plantten ruim 400 struiken op de Jacobswei langs de Laag Heiveltsebeek (bij de Nieuwe weg 2) in Chaam. Het gaat om de gelderse roos, meidoorn, sleedoorn en de braam. Deze struiken plantten de kinderen rond de pas aangelegde plas voor salamanders en kikkers. Ze zijn bedoeld als ‘stapsteen’ voor onder andere de boomkikker.

De kinderen van de Willibrordusschool plantten 300 bomen bij het Zand in Alphen. Het ging om eiken, linden en tamme kastanje.

Les over biodiversiteit

Ook in de klassen leren de kinderen over dieren en planten in onze gemeente.  Vrijwilligers van natuurvereniging Mark en Leij waren eerder in de klas voor een les over biodiversiteit.

(met)Bomen werken!

Bomen en struiken zijn belangrijk omdat het klimaat verandert. Bomen houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan planten en dieren. Niet voor niks is het thema dit jaar (met) Bomen Werken! Door op Boomfeestdag zelf bomen te planten konden kinderen ook ervaren hoe het is om met bomen te werken en hoe leuk dat kan zijn.

De gemeente organiseert de Boomfeestdag

Vrijwilligers van de natuurvereniging Mark en Leij, medewerkers van de Bosgroep Zuid, medewerkers van de firma van Helvoirt en medewerkers van de gemeente hielpen de kinderen de klus te klaren.