Verkiezingen 23 mei 2019

30 april 2019

Op 23 mei 2019 vinden de verkiezingen plaats voor de leden van het Europees Parlement. Iedereen van 18 jaar en ouder mag dan naar de stembus. U moet dan wel ingeschreven staan op een woonadres in de gemeente Alphen-Chaam. Ook moet u op 9 april 2019 de Nederlandse nationaliteit hebben. Burgers van een ander EU-land mogen ook in onze gemeente stemmen als zij zich vóór 9 april 2019 hebben laten registreren als kiezer in Nederland.

Waar vind ik uitleg over de verkiezingen?

Informatie over de verkiezing kunt u lezen op de website van rijksoverheid.

Er is ook de Verkiezingskrant in Gewone Taal (PDF, 3.664 kb) . Deze verkiezingskrant geeft heldere informatie in begrijpelijke taal over de verkiezing voor de leden van het Europees Parlement. De informatie gaat onder andere over: ‘Wat doet het Europees Parlement?’ en ‘Waarom is het belangrijk om te gaan stemmen en hoe doe je dat?’.

Hoe breng ik mijn stem uit?

Iedereen die mag stemmen krijgt begin mei een stempas in de brievenbus. Stemmen kun je doen bij 1 van de 5 stemlokalen in Alphen-Chaam. Bekijk hier de stemlokalen. Om te mogen stemmen moet u uw stempas en een geldig legitimatiebewijs meebrengen.

Kan ik mijn stem laten uitbrengen door iemand anders?

Als u niet zelf naar het stembureau kunt, dan kunt u een ander voor u laten stemmen. Met dit formulier vraagt u hiervoor toestemming: Verzoek om bij volmacht te stemmen (PDF, 325 kb) . Regel dit in ieder geval uiterlijk 20 mei 2019.

U hoeft dit formulier alleen te gebruiken als degene die voor u stemt niet in Alphen-Chaam woont. Woont u allebei in Alphen-Chaam, dan kunt u de ander voor u laten stemmen door dat op de achterkant van uw stempas in te vullen. U ontvangt uw stempas op 3 mei 2019. Is dat te laat, bijvoorbeeld omdat u in het buitenland bent, dan kunt u wel dit formulier gebruiken.

Op het formulier leest u meer informatie. Let op: alleen op het moment dat de gemachtigde zelf stemt, kan hij of zij ook namens u stemmen. Een gemachtigde mag maximaal voor 2 andere kiezers stemmen.

Kan ik stemmen buiten de gemeente Alphen-Chaam?

Om zelf uw stem buiten Alphen-Chaam uit te brengen, laat u uw stempas omzetten in een kiezerspas. Met een kiezerspas kunt u in elk stemlokaal in Nederland uw stem uitbrengen. Op het formulier kiezerspas (PDF, 347 kb)  vindt u meer informatie. Regel de kiezerspas uiterlijk 20 mei 2019. Aan de balie in het gemeentehuis (Willibrordplein 1, Alphen) kunt u de kiezerspas tot uiterlijk 22 mei 2019, 12:00 uur aanvragen. Breng uw stempas en uw geldig legitimatiebewijs mee.