Nieuw: beweegprogramma voor diabetespatiënten in Alphen

28 februari 2019

In maart begint voor de eerste keer in Alphen een beweegprogramma voor diabetespatiënten. Dit programma is een initiatief van de gemeente Alphen-Chaam, samen met de beide Alphense huisartsenpraktijken, de diëtistenpraktijk Cabron, gymnastiekvereniging Kwiek en de voetbalvereniging Viola.

Nog meedoen?

Praktijkondersteuners (poh’s) van de huisartsenpraktijken Schepens en Van de Wiel hebben in de afgelopen weken hun ‘vaste klanten’ met een diabetes-indicatie gemotiveerd om mee te gaan doen aan dit beweegprogramma. Daardoor staat half maart een groep van ongeveer 15 deelnemers aan de start. Bent u een diabetespatiënt uit Alphen en wilt u na het lezen van dit artikel ook nog meedoen, dan moet u zich snel melden bij de poh van uw eigen huisartsenpraktijk.

Wat gaan de deelnemers doen?

De deelnemers gaan onder begeleiding van sportcoaches van de gemeente Alphen-Chaam en de poh’s 10 weken lang sporten. Dat doen ze twee keer per week: op maandag in de buitenlucht bij voetbalvereniging Viola en op woensdag in de sportzaal bij de Willibrordusschool. Het motto van de trainingen is ‘fitter, sterker, actiever, gezonder’. Bij elke training is medische assistentie aanwezig. Dit kan de deelnemers, die vaak weinig sportervaring hebben, een veilig gevoel geven.

Voeding

Diëtiste Maria Bok is ook bij het programma betrokken. Voor een gezonde leefstijl is namelijk niet alleen voldoende en verantwoord bewegen belangrijk. Wat je eet draagt zelfs in nóg grotere mate bij aan het behalen van gezondheidswinst. De diëtiste is betrokken bij drie meetmomenten; bij de intake, tussentijds en bij de afsluiting. Zij houdt ook individuele consulten met de deelnemers. Daardoor kan zij een voedingsadvies op maat geven.

En daarna?

Na de afsluiting, half juni, kunnen de deelnemers direct doorstromen naar een bestaande groep van de gymnastiekvereniging Kwiek. Dat de deelnemers het beweegprogramma van tien weken volgen is mooi, maar het doel is eigenlijk om voldoende bewegen (en juiste voeding) onderdeel te maken van een blijvende, gezonde leefstijl.

Ook in Chaam?

Het beweegprogramma wordt uitgevoerd volgens een concept dat al zes jaar succesvol draait in Rijen. Circa 100 mensen hebben daar al het plezier van ‘samen gezond bewegen’ mogen ervaren en zeker ook de grote gezondheidswinst die zij daarbij behaalden. We hebben de ambitie om een soortgelijk programma later dit jaar ook te gaan realiseren voor Chaam. Daarvoor treffen we de komende maanden de voorbereidingen.

Informatie

Wie meer informatie over dit beweegprogramma wil, kan contact opnemen met de beleidsmedewerker sport van de gemeente Alphen-Chaam. Dat is Martin Gommers, telefoon 088-3821206 of 06-20011698. Zijn mailadres is martingommers@abg.nl