Gemeente gaat metalen afvalverpakkingen inzamelen voor hergebruik

03 september 2018

Metalen verpakkingsafval mag u vanaf 1 januari 2019 samen in één zak met plastic verpakkingsafval en lege drankkartons doen. Dit zogenaamde PMD-afval (Plastic, Metaal en Drankkartons) halen we dan, als extra service, 1x per twee weken op. Nu halen we het PD-afval (Plastic en Drankkartons) nog 1x per vier weken op. De inzamelcontainer bij de milieustraat verdwijnt vanaf 1 januari 2019. De gemeente gebruikt de rest van 2018 om deze wijziging voor te bereiden.

Op dit moment gaat al het metalen verpakkingsafval nog bij het restafval. “Dat is een gemiste kans”, zegt wethouder Frank van Raak, “want metalen verpakkingsafval is ook te gebruiken om bijvoorbeeld nieuw verpakkingsmateriaal van het maken. Dat gebeurt vanaf 1 januari 2019 met het metalen verpakkingsafval uit de gemeente Alphen-Chaam.”

De gemeente zet in op meer afvalscheiding. “Veel afvalsoorten zoals papier, plastic en blik kunnen opnieuw gebruikt worden om nieuwe producten te maken. Alles wat in de restafvalcontainer verdwijnt gaat rechtstreeks de verbrandingsoven in en is weg. Hierbij zitten nu nog  veel materialen die prima opnieuw gebruikt hadden kunnen worden. Door afvalscheiding dragen jij en ik ons steentje bij aan een schonere wereld”. Aldus de wethouder.

Wat is metalen verpakkingsafval?

Metalen verpakkingen die straks mee mogen in de PMD-zak, zijn:

  • Blikjes van bijv. frisdrank en alcoholhoudende dranken
  • Blikken waarin bijv. groente, fruit, vleesproducten, soep, aanmaaklimonade of tomatenpuree heeft gezeten

Metalen die straks niet mee mogen in de PMD-zak:

  • Metalen gebruiksproducten
  • Blikken waarin restanten verf in zitten (KGA), of verf in heeft gezeten
  • Spuitbussen van voedingsmiddelen (bijv. slagroom) en cosmetica (bijv. haarlak, deodorant)