Laag inkomen

Er zijn regelingen die er speciaal voor zijn om mensen met een laag inkomen financieel te ondersteunen. Op deze pagina treft u een overzicht aan van gemeentelijke regelingen en een inkomenskaart, die de landelijke en lokale inkomensondersteunende regelingen en dienstverlening weergeeft.

Regelingen

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is voor noodzakelijke kosten die u zelf niet kunt betalen.

Individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is bedoeld voor mensen die langdurig van een laag inkomen moeten rondkomen.

Collectieve Zorgverzekering voor Minima (CZM)

Heeft u een laag inkomen (tot 130% van het sociaal minimum) en hoge medische kosten, bijvoorbeeld door een chronische ziekte of handicap? En wilt u voor lage kosten uitgebreid verzekerd zijn? Maak dan gebruik van de Collectieve Zorgverzekering die onze gemeente samen met zorgverzekeraars CZ en VGZ aanbiedt. De gemeente betaalt in sommige gevallen een gedeelte van uw zorgverzekering en u profiteert van vele extra’s. De Collectieve Zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en verschillende aanvullende verzekeringen. U kiest altijd de zorg die bij u past.

>> Lees meer

Sociaal Cultureel Fonds

De gemeente Alpen-Chaam heeft een Sociaal Cultureel Fonds. Heeft u een inkomen dat lager is dan 110% van het sociaal minimum dan komt u misschien in aanmerking voor een financieel steuntje in de rug.