Energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen

Heeft u een laag inkomen? Dan krijgt u mogelijk een energietoeslag. Met dit extra geld kunt u een deel van de energiekosten betalen. 

Hoe hoog is de energietoeslag?

De energietoeslag is een eenmalig € 800 per huishouden.

Voor wie is de energietoeslag?

De energietoeslag is voor zelfstandige huishoudens met een laag inkomen. U hoeft de energietoeslag NIET zelf aan te vragen als u een bijstandsuitkering en/of minimaregeling krijgt van de gemeente. Wij maken het bedrag dan automatisch over in de maand april.

Hoe vraagt u de energietoeslag aan?

Krijgt u geen bijstandsuitkering of minimaregeling, maar heeft u wel een laag inkomen? Dan kunt u de energietoeslag bij ons aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen. Bekijk ook de exacte voorwaarden voor de energietoeslag onderaan deze pagina. U hoort binnen 8 weken van ons of u de aangevraagde energietoeslag krijgt.

Let op, belangrijk!

Wij adviseren u nadrukkelijk om de energietoeslag gespreid te besteden aan uw energiekosten van de komende maanden.

Heeft u vragen?

Neem dan gerust contact op met de medewerkers van onze afdeling Inkomen. U kunt hen bereiken via ons algemene telefoonnummer 14 013.

Voorwaarden aanvragen energietoeslag

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een energietoeslag?

 • U woont in de gemeente Alphen-Chaam.
 • U bent 21 jaar of ouder.
 • U bent in het bezit van een geldig identificatiebewijs.
 • U heeft een laag (gezamenlijk) inkomen: niet hoger dan 120% van de toepasselijke bijstandsnorm.

U komt niet in aanmerking voor de energietoeslag als:

 • U in een instelling verblijft (bijvoorbeeld Beschermd Wonen of een verpleegtehuis).
 • U jonger dan 27 jaar bent en aanspraak maakt op studiefinanciering op grond van de Wet studiefinanciering 2000.
 • U een inwonende kostendelende medebewoner bent die niet de energierekening betaalt.
 • U dakloos of thuisloos bent.

Wat is een laag inkomen?

Een laag inkomen is niet hoger dan 120% van de toepasselijke bijstandsnorm. Hieronder kunt u zien welk bedrag dat is in uw situatie (deze bedragen zijn dus al 120% van de bijstandsnorm):

 • Voor een alleenstaande (ouder) van 21 jaar of ouder tot de pensioengerechtigde leeftijd is dit: € 1.256,08 netto per maand exclusief vakantiegeld.
 • Voor een echtpaar/samenwonende van beiden van 21 jaar of ouder tot de pensioengerechtigde leeftijd is dit: € 1.794,40 netto per maand exclusief vakantiegeld.
 • Voor een alleenstaande vanaf de pensioengerechtigde leeftijd is dit: € 1.397,27 netto per maand exclusief vakantiegeld.
 • Voor een echtpaar/samenwonende beiden pensioengerechtigd, is dit: € 1.892,81 netto per maand exclusief vakantiegeld.

Komt u met uw inkomen net boven de genoemde bedragen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 013, zodat we uw situatie kunnen bekijken.

Tot wanneer kunt u de toeslag aanvragen?

U kunt de toeslag tot 1 november 2022 aanvragen.

500 euro extra bovenop al ontvangen energietoeslag

Het kabinet heeft het voornemen om 500 euro extra te geven aan mensen die de energietoeslag al hebben ontvangen. Dit geld moet nog door het kabinet beschikbaar worden gesteld. Dit betekent dat u nu nog geen aanvraag kunt doen voor dit extra geld. U kunt wel de energietoeslag aanvragen als u dat nog niet hebt gedaan. Als de gemeente het extra geld van het kabinet krijgt, dan maken we dat automatisch over naar huishoudens die de energietoeslag al krijgen. We verwachten dat er in september meer duidelijkheid is vanuit het kabinet.