Deze website maakt gebruik van cookies.   Meer informatie Sluiten
Logo gemeente Logo
RSS Willibrordplein 1 | Postbus 3 | 5130 AA Alphen NB | t: 013 5086666 | e: info@alphen-chaam.nl |
Aan de mark Galder foto: Erwin Goossens.nl
home > content > u bent hier

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het digitaal aanvragen?

De gemeente Alphen-Chaam biedt de bezoekers van haar website de mogelijkheid om een aantal producten en diensten digitaal aan te vragen. Het aantal producten en diensten dat u digitaal kunt aanvragen wordt regelmatig uitgebreid.

Als u een product of dienst digitaal bestelt, is dat te vergelijken met een loket van het gemeentehuis op uw pc.

1. identificatie
Voor veel producten en diensten is het noodzakelijk dat u zich legitimeert. Daarvoor maken we gebruik van DigiD. DigiD (spreek uit: ‘Diegiedee’) staat voor Digitale Identiteit. Het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan verifiëren. Op aanvraag ontvangt u van DigiD hiervoor een inlogcode. Bij de gemeente Alphen-Chaam kunt u inloggen met uw DigiD inlogcode. Voortaan kunt u met één inlogcode terecht bij elektronische diensten van steeds meer overheidsinstellingen. Heeft u nog geen DigiD, dan kunt u deze direct aanvragen.

2. persoonlijke gegevens controleren of invullen
Als u inwoner bent van de gemeente Alphen-Chaam en u heeft geen geheimhouding op uw persoonsgegevens dan worden uw persoonlijke gegevens, na het aanmelden met DigiD, automatisch getoond. Voordat u verder gaat, vragen wij u deze gegevens te controleren en te bevestigen.

Indien u buiten de gemeente Alphen-Chaam woont, een geheimhouding heeft of een product / dienst aanvraagt zonder DigiD dient u zelf uw persoonsgegevens in te vullen. Deze gegevens worden bewaard voor een volgend bezoek.

3. product of dienst aanvragen
U kunt het product of dienst aanvragen. De formulieren zijn slim opgebouwd. Zo proberen we te voorkomen dat u overbodige (niet van toepassing zijnde) vragen moet beantwoorden. Omdat de formulieren ‘slim’ zijn, kan het gebeuren dat tijdens het invullen nieuwe vragen verschijnen of juist verdwijnen.

4. betalen van product of dienst
Voor sommige producten en diensten brengen wij kosten (leges) in rekening. Net als bij de balie op het gemeentehuis kunt u de kosten digitaal voldoen. Digitaal betalen is mogelijk indien u beschikt over een geldige creditcard of gebruik kunt maken van IDeal. Vrijwel alle internetbankierdiensten zijn hier op aangesloten.

5. afronden van uw aanvraag
Zodra een aanvraag volledig door u is verwerkt, wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Uw aanvraag heeft precies dezelfde status als wanneer u deze aanvraag zou hebben gedaan aan het loket van het gemeentehuis.

6. volgen van de voortgang
U kunt de voortgang van uw aanvraag volgen indien het formulier gebruik maakt van DigiD. U kunt de status volgen op de eigen pagina.

Veel gestelde vragen

 1. Er verschijnt een melding dat ik niet voldoende rechten heb om een formulier te bekijken. Wat betekent dit?
  Waarschijnlijk probeert u een product aan te vragen dat alleen beschikbaar is voor inwoners van de Gemeente Alphen-Chaam, zoals een Uittreksel Bevolkingsregister.

 2. Ik heb mijzelf geregistreerd en heb een mail ontvangen dat mijn gegevens gecontroleerd worden. Wat betekent dit?
  In principe kunt u producten bestellen. De Gemeente Alphen-Chaam gaat wel na of uw gegevens die zijn ingevoerd, overeenkomen met de gegevens van de gemeente waar u bent ingeschreven.

 3. Ik heb een formulier ingevuld, maar kan nog niet betalen. Kan ik dit formulier opslaan en later alsnog verzenden, zonder alles opnieuw te moeten invullen?
  Ja, dat is mogelijk. U kunt een aanvraag waar u mee bezig bent, maar die u nog niet kunt afronden, opslaan. Als u op een later tijdstip via het digitaal loket van de Gemeente Alphen-Chaam weer inlogt, dan treft u uw aanvraag onder het kopje ‘eigen pagina’ in het hoofdmenu. U kunt dan het formulier verder invullen, betalen en verzenden.

 4. Er verschijnt een veiligheidswaarschuwing als ik een formulier wil openen!
  U maakt gebruik van een verouderde versie van uw internetsoftware (bijv. Internet Explorer). Het certificaat dat wij hanteren wordt uitgegeven door de rijksoverheid en is betrouwbaar. Kies "Ja" om door te gaan.